MalomKenyér

majort
2023. 11. 19., v – 21:48

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-60-15-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: MalomKenyér

Kapcsolattartó megnevezése: Füzes Kata

Megvalósítási hely pontos címe:7677 Orfű, Füzes Antal sétány 3.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.04.30.

Elnyert támogatási összeg: 4 715 940 Ft

Teljes projekt összeg: 7 859 900 Ft

Projekt célja:

Az Orfűi Malmoknál 2021. tavaszán egy kézműves pékséget indítottak. A projekt során ehhez olyan sütőipari gépek és berendezések beszerzésére került sor, amelyek nélkülözhetetlenek egy pékség működése szempontjából, illetve a meglévő gépeiket egészítik ki a hatékonyabb működés érdekében. A cél, hogy kizárólag jó alapanyagból, adalékmentesen állítsanak elő kenyeret és pékárut, hogy Orfűn a helyi és turisztikai igények kielégítésén felül néhány kiszolgálóhelyet is ki tudjanak szolgálni.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Az Orfűi Malmoknál évek óta sütnek kenyeret és péksütiket. Tekintve, hogy a kereslet adott, és a környéken nem lehet jó minőségű kenyeret és péksütit kapni, egy kézműves pékség létrehozását határozták el. Ehhez rendelkezésre állt a malmok mellett egy pajtaépület, amely minimális átalakítással ideális otthona lett a pékségnek. A projekt során olyan sütőipari gépeket szereztek be, amelyek elősegítik a pékségben való termelést, továbbá a meglévő cukrászműhelyük meglévő gépeit kiegészítik.

Beszerzett gépek:

- ipari sütő rozsdamentes gépállvánnyal

- dagasztógép

- tésztanyújtógép

- zsemleosztó és gömbölyítő

- sokkoló hűtő- és fagyasztó

- habverő, keverőgép

Innovációs elemek bemutatása:

A fatüzeléses kemencében sütött kenyér és a vendéglátóhelyiségben kapható sütik kuriózumnak számítanak a környéken. Az új gépek a technológiai folyamatokban hoztak legfőképpen változást, olyan tésztaféléket is el tudnak készíteni, amire eddig nem volt lehetőségük.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Az új tevékenység során bővülni tudott a termékpaletta. Nagyobb választékban és mennyiségben tudnak kovászos kenyeret és egyéb péksüteményeket készíteni. A cukrászműhelybe szánt gépekkel hatékonyabbá vált a termelés. Nem titkolt szándéka a pályázónak, hogy a "Pajta-pékség" egy újabb színfoltja legyen az Orfűi Malmoknak. A látogatók ide is bekukucskálhatnak és betekintést nyerhetnek a kézműves kenyérkészítés folyamataiba. Számukra ez adja a hitelességet.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

"Mi abban hiszünk, hogy egy jó termékhez három feltétel szükséges: kiváló alapanyag, jó technológia és a készítő jókedve. Arra törekszünk, hogy ez a három feltétel mindig adott legyen! Az alapanyagok minőségében sosem kötöttünk kompromisszumot! A technológiát folyamatosan csiszoljuk, legyen szó korszerűbb gépekről, vagy önképzésről. Ami pedig a legfontosabb, a malmoknál dolgozó csapat! Ez utóbbira fordítunk talán a legtöbb energiát, mert ez a vásárlók felé is kisugárzik, s óriási hozzáadott értéke van!"