„A múltat ápold a jelenben és tartsd a jövőnek”

majort
2023. 11. 19., v – 22:27

LEADER munkaszervezet megnevezése: Rákóczi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-72-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: „A múltat ápold a jelenben és tartsd a jövőnek”

Kapcsolattartó megnevezése: Piskótiné Gyöngyösi Ivetta

Megvalósítási hely pontos címe: 3800 Szikszó, II. Rákóczi Ferenc út 64.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 1 775 832 Ft

Teljes projekt összeg: 1 856 082 Ft

Projekt célja:

A kulturális, hagyományőrző tevékenység segítségével és támogatásával az alapítvány célja a gyermekek életkorához igazodó művészeti tartalmak megfelelő biztosítása, ennek keretén belül lehetőség szerint a gyermekek optimális fejlődését szolgáló pályázatokon való részvétellel.
Az eszközfejlesztés során vásároltunk laptopot a meghívók, szórólapok elkészítéséhez, a nyilvánosság biztosításához a honlapon keresztül, pavilonokat a szabadtéri rendezvényekhez és egy multifunkciós eszközt az egyik különleges tojásdíszítő technika elsajátításához.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

1. rendezvény:

 "Kis mesterségem címere"

A rendezvény célja, hogy a résztvevők betekinthessenek az alkotó népi kézművesség világába, ismerjék meg a népi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket, munkamódszereket. Fedezzék fel a különböző anyagok tulajdonságait, felhasználási módjait. A rendezvény 15:00 órakor kezdődött, s az óvoda udvarán találkozhattak a különböző mesteremberek a gyerekekkel és a szülőkkel. Mesterségek, melyekkel megismerkedhettek a résztvevők: fafaragás, korongozás, csuhé baba készítés, kosárfonás.

2. rendezvény:

 "Háztól házig, szívtől szívig"

Az adventi időszakra tervezett rendezvény célja, hogy tompítsák a médiában megjelenő reklámok, áruházi csillogások hatását, és példát mutassanak az örömteli, meghitt ráhangolódáshoz. A program keretin belül a gyerekek részt vehettek mézeskalács sütésben és díszítésben. További programelem volt a Betlehemes játék, melynek legfőbb célja a hagyományok, népszokások megismertetése, felelevenítése volt.

3. rendezvény:

"Hímes műhely"

Tavaszi rendezvény lévén a rendezvény célja a húsvétot megelőző néphagyományok megismertetése, a közös élmények átélése, valamint a szociális kapcsolatok elmélyítése volt. Lehetőség volt húsvét előtt a tojáskeresésre, húsvéti fa díszítésre, húsvéti hagyományokat bemutató filmvetítésre, tojásdíszítési technikák elsajátítására.

3. rendezvény:

 "Nagyszüleink játszótere"

Célunk volt a nemzetet éltető hagyományok, szokások, játékok őrzése és tovább éltetése, továbbá a résztvevő gyermekek és felnőttek pozitív élményekhez való juttatása a közösen átélt események által. Az óvoda udvarán különböző népi játékok kipróbálásra volt lehetősége a gyerekeknek és felnőtteknek. Ilyen játék volt: patkódobáló, csigafuttató, gólyalábazás, diótörő, hordólovagló, toronyépítő.

Innovációs elemek bemutatása:

A projektnek a település közösségi életére gyakorolt hatása tekinthető innovatívnak. A hátrányos helyzetű családok zöme roma származású, ezért nehéz őket a városi közösségi rendezvényekbe bevonni. Azonban az óvodai rendezvényeken gyermekeik érdekében szívesen részt vesznek, ezáltal megerősíthetjük őket a család tradicionális értékeinek újragondolásában.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A gyermekek és szüleik megismerik a néphagyományokat a rendezvényeinken keresztül, aktív részeseivé válnak a hagyományőrzésnek. A programok során közösségi élményeket biztosít az Alapítvány azok számára is, akik a társadalmi kirekesztődéssel fenyegetett csoportokba tartoznak, illetve Szikszó szegregátumaiban élnek. A jövőben egyre több ilyen és hasonló program megvalósítását tervezi az alapítvány, hiszen látszik, hogy országosan, és azon belül hangsúlyosan Borsod megyében is egyre több hátrányos helyzetű család és gyermek csak ilyen, civil szervezetek által létrehozott és koordinált programok alkalmával kerülnek közvetlen kapcsolatba a hagyományokkal.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

- hagyományőrzés

- generációk közötti kapcsolatok erősítése

- Alapítványként - bevétellel nem rendelkező civil szervezetként - a pályázat ritka lehetőséget nyújtott az alapítvány eszközparkjának növelésére