A 'HÍD' játszótér kialakítása Szikszó város szegregáció sújtotta területén

majort
2023. 11. 19., v – 22:29

LEADER munkaszervezet megnevezése: Rákóczi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-72-6-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A 'HÍD' játszótér kialakítása Szikszó város szegregáció sújtotta területén

Kapcsolattartó megnevezése: dr. Gulyásné dr. Kerekes Rita

Megvalósítási hely pontos címe: 3800 Szikszó, belterület 1745/14

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 4 382 723 Ft

Teljes projekt összeg: 6 167 266 Ft

Projekt célja:

  • A hátrányos helyzetű gyermekek kulturált körülmények között élhetnek a játék szenvedélyének úgy, hogy közben képességeik is fejlesztésre kerülnek.
  • Elkezdődik a megoldási folyamat Szikszó város több évtizedes problémájára, miszerint nincs megfelelő számú játszótér, közösségi tér a városban. Az első lépés jelen projekt keretein belül kerül megvalósításra, melyet a közeljövőben több hasonló játszótér kivitelezés fog követni.
  • Annak következtében, ahogy nő a közösségi terek száma, úgy csökken a távolság cigány-magyar lakosság között. Elindulhat egy folyamat, melynek keretében egy produktív közreműködés, kölcsönös kommunikáció indul meg a város lakosai között.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

2022. március 9-én indult el a játszótér kivitelezése. Bár az eszközök még nem kerültek leszállításra, azért, hogy mihamarabb azok telepítésre kerüljenek, a kijelölt terület előkészítése megkezdődött. A talaj elegyengetése után szintezés következett, valamint az eszközök esési terének a kimérése. Még ugyanezen a napon megtörtént a gumival szegélyezett területek alapásása. Az ezt követő napon a gumiszegélyek telepítése, majd március 11-én egyes játékok alapjának a kiásása is megtörtént. A játékok 2021. március 28-án leszállításra kerültek, ezt követően 2022.04.04-én folytatódtak a munkálatok az eszközök telepítésével. 2022.04.13-án megtörtént az eszközök telepítése, azonban a munkálatok során kiderült, hogy a játszótér északi oldalán lévő betonkerítés veszélyes, ezért ahhoz megrendelésre kerültek oszlopok és kerítésháló a mihamarabbi telepítés érdekében. A nagymértékű alapanyaghiány miatt a drótháló és kerítésoszlopok sajnos csak május 30-án érkeztek meg és kerültek telepítésre. Mindeközben 2022.05.04-én megtörtént a játszótér előminősítése a Tűzmegelőzés Kft. által, a helyszínen György Tamás felülvizsgáló jelent meg és ellenőrizte le a telepített eszközöket. Az ellenőrzés alatt minden eszköz megfelelő minősítést kapott. Az ellenőrzés alátámasztó és a műszaki megfelelőséget alátámasztó használatba vételi jegyzőkönyv 2022.05.29-én érkezett meg postai úton az Alapítványhoz.

A játszótéri eszközök kiválasztásánál fokozott hangsúlyt fektetett az Alapítvány arra, hogy amellett, hogy a gyermekek felhőtlen órákat töltsenek az új játszótéren, az eszközök az azokat használókat fejlesszék, mivel jellemzően olyan, a helyi szegregátumban lakó gyermekek fogják használni a játékokat, akik valószínűleg hasonló jellegű fejlesztésben nem vesznek részt, még akkor sem, ha ez szükséges lenne számukra a megfelelő fejlődéshez.
A beszerzett játszótéri eszközök: Drótkötélpálya, edukációs panelek: célbadobó-labdafogók, ki nevet a végén, kéttornyú vár, hatszögletű mászóka, mérleghinta, háromállású hinta, játéknap forgó, labirintus.

Innovációs elemek bemutatása:

A játszótér létesítés, ha nem is a szó szoros értelmében, de Szikszó város lakosságának innovációnak számít, hiszen hosszú évtizedek óta problémát jelentett, hogy nem rendelkezik a település egy jól felszerelt, minden igényt kielégítő játszótérrel. Azzal, hogy a játszótér Szikszó kisebbség lakta városrészéhez közel helyezkedik el, egy új, ’elfogadóbb’ élethelyzetet teremt majd cigányok és magyarok között, ezzel erősítve a városvezetés szándékát, a különbségek csökkentésére, a békés és eredményes együttélés elősegítésére.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt eredményeként egy olyan játszótér került kialakításra Szikszó városában, amely nem csak azért tölt be jelentős szerepet, mert a településen csak egy másik játszótér volt, hanem mert az olyan területen került kialakításra, ahová a helyi szegregációban lakó gyerekek is könnyen eljuthatnak. Olyan eszközöket használhatnak, amelyek a játék élménye mellett fejlesztik a gyerekeket. A játszótér teret ad a cigány és nem cigány nemzetiségű gyerekeknek és szülőknek a találkozásra, és a helyi önkormányzat segítségével (az alapítvánnyal karöltve karbantartják, felügyelik a játszótér tisztaságát-épségét) ez még hosszú évekig, évtizedekig így maradhat.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A hátrányos helyzetű gyermekek-fiatalok felzárkóztatása. Találkozási hely biztosítása a település szegregátumában és más területeken lakóknak, tehát csökken a távolság a cigány és magyar lakosság között, így a diszkrimináció mértéke is csökken.