Fűszerkert létesítése Mosonszolnokon

majort
2023. 11. 20., h – 09:38

LEADER munkaszervezet megnevezése: Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-81-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Fűszerkert létesítése Mosonszolnokon

Kapcsolattartó megnevezése: Török Sándor

Megvalósítási hely pontos címe: Mosonszolnok, Fő út 82.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.12.31.

Elnyert támogatási összeg: 2 280 285 Ft

Teljes projekt összeg: 3 040 380 Ft

Projekt célja:

Mosonszolnok Község Önkormányzatának célja, hogy a településen élők egészségesen éljenek, folytassák elődeik szorgalmas életmódját, tartsanak jó közösséget és egyre többen fogyasszanak helyi terméket.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt céljának megfelelően az önkormányzat a könyvtár udvarán 4 db magaságyást szerzett be gyógy- és fűszernövények számára. Az ágyások kialakítása és gondozása a helyi óvoda, iskola fiataljaival és az idősekkel összehangolva történt. Korábbiakban már ugyanitt gyümölcsfák kerültek telepítésre. A gyümölcsök feldolgozására és a kertben termelt zöldségek szárítására most aszalószekrényt szerzett be az önkormányzat. A szárított gyümölccsel és zöldséggel az óvodások, iskolások délelőtti és délutáni étkezését egészítik ki.

Innovációs elemek bemutatása:

Régmúlt értékeit felhasználva új innovatív eszközökkel a lakossági összetartás erősítése és az egészséges életmód fenntartása, a generációk összekapcsolása által.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A kialakított önkormányzati mintakert a hét minden napján látogatható. Az iskolák tanórai keretek között tanulmányozhatják a növények életfeltételeit. Helyi terméket állít elő az önkormányzat. A fiatalok a gondozás során hasznosan töltik szabadidejüket. Közösségi tér jött létre, ahol a fiatalok mellett az idősek is hasznosnak érezhetik magukat. Más iskolák és önkormányzatok számára is jó példaként szolgálhat ez az egyszerűbb beruházás is.