Tekerj Alföld

majort
2023. 11. 21., k – 21:58

LEADER munkaszervezet megnevezése: Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-84-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Tekerj Alföld

Kapcsolattartó megnevezése: Rostás Tibor

Megvalósítási hely pontos címe: Hódmezővásárhelyi és Makói járás területe

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.31.

Elnyert támogatási összeg: 32 329 820 Ft

Teljes projekt összeg: 32 329 820 Ft

Projekt célja:

A projektünk elsődleges célja, hogy a Tisza és Maros folyók közötti területen található térségben fejlesszük a kerékpáros infrastruktúrát. Közvetett célunk, hogy megragadjuk a kínálkozó lehetőséget, hogy minél több embernek bemutathassuk Csongrád megye Tisza és Maros folyók közötti, sok esetben még szinte érintetlen természeti értékeit, látnivalóit. Célunk továbbá. hogy rávegyük a fiatalabb, családos és idősebb korosztályt is arra, hogy a természetben mozogva, aktív módon kapcsolódjanak ki, fedezzék fel a táj szépségeit, látogassanak el a közelben található attrakciókhoz, térjenek be egy helyi specialitásra a főtéren lévő étterembe, cukrászdába.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A pályázat során 18 darab kerékpáros pihenőhelyet létesítettünk a pályázati tevékenységünk keretében. A pihenőhelyeken információs táblákat helyezünk ki, így 18 esetben megvalósul a kerékpáros útirányjelző táblarendszer fejlesztése tevékenység is. A pihenőknél biztosítunk helyet a kerékpárok biztonságos elhelyezésére is, azaz fejlesztésre kerül a kerékpáros parkolás infrastruktúrája.

A projekt megvalósítása és fenntartása során is igénybe kívánjuk venni a közösségi média felülteit is a projekt népszerűsítése és megismertetése céljából. Különösen fontos ez a fiatalabb generációk megszólítása és elérése érdekében. A projektünk részére önálló Instagram oldal jött létre, ami nagyszerű felületet kínál a kisvideók, illetve fotók megjelenítésére. A megvalósuló rendezvényeinkről is részletesen beszámolunk az Instagram oldalunkon. A különböző rendezvényeink és híreink minél szélesebb körben történő megosztása érdekében Facebook oldal jött létre. Az oldalon rendszeresen közzé tesszük, hogy milyen rendezvényeket programokat tervezünk. A Facebook nagyon széles felhasználói körrel rendelkezik, így a megosztások révén könnyen és gyorsan el tudjuk juttatni az üzeneteinket több célcsoport részére is.

Az online megjelenésünket a pályázat keretében fejlesztett honlapunk teszi teljessé. A honlapon lehetőségünk van rendszerezett menürendszer segítségével elérhetővé tenni a nagyobb kiterjedésű és lassabban változó információinkat. A honlapról letölthetők a térség, túra- és kerékpáros útvonalairól készült jó minőségű, nagy felbontású térképeink, különböző videó- és fényképfelvételeink, beleértve a drónfelvételeket is. Szeretnénk bemutatni a térség egyéb turisztikai attrakcióit is, mivel hiszünk abban, hogy ezek egymást kiegészítve összességében több látogató/túrázó/kerékpározó idevonzását teszik lehetővé. A honlapról is letölthető a marketing tevékenységünk keretében fejlesztett, offline módon is használható térképes applikációnk. A weboldalunk a megjelenését tekintve reszponzív, azaz okostelefonon is könnyedén, felhasználóbarát módon tudjuk elérhetővé tenni annak tartalmát.

A marketing tevékenység keretében egy átfogó kiadványt készítettünk a projektünk által érintett térségről. A kiadványban bemutatjuk a pályázat keretében létrejövő pihenőket, valamint a közelben található turisztikai attrakciókat. A kiadványban javasolt útvonalakat is bemutatunk, illetve azok mentén feltüntetjük a közelében található látványosságokat, turistavonzó létesítményeket. A kiadvány 8 színes oldalú, térségi sportolók, ismert személyek közreműködésével készült. A projekt során két nagyszabású sajtó nyilvános nyitórendezvény valósult meg, egy a makói és egy a hódmezővásárhelyi térségben. A nyitórendezvényen részt vettek az adott helyszínhez közelebb található települések polgármesterei, továbbá a későbbi együttműködésben részt vevő turisztikai attrakciók képviselői.

Innovációs elemek bemutatása:

A projektünk részére önálló Instagram oldal jött létre, ami nagyszerű felületet kínál a kisvideók, illetve fotók megjelenítésére. A megvalósuló rendezvényeinkről is részletesen beszámolunk az Instagram oldalunkon. A különböző rendezvényeink és híreink minél szélesebb körben történő megosztása érdekében Facebook oldal jött létre. Az oldalon rendszeresen közzé tesszük, hogy milyen rendezvényeket programokat tervezünk. A Facebook nagyon széles felhasználói körrel rendelkezik, így a megosztások révén könnyen és gyorsan el tudjuk juttatni az üzeneteinket több célcsoport részére is.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés hatására a helyi idegenforgalmi és helyi adóbevételek növekedése várható, mivel több túrázó, kerékpáros és aktív kikapcsolódást választó érkezik a fejlesztéssel érinett településekre. A növekedés eltérő mértékben jelentkezhet a településeken, nagyságát a bázishoz mérten 1-5 % között becsüljük. A fejlesztések révén a településekre érkező vendégek által generált fogyasztásbővülés további fejlesztéseket generálhat az érintett szolgáltatóknál (szállásadók, cukrászdák, vendéglátó egységek, turisztikai attrakciók, stb.) akik így képesek lesznek munkahelyeik megőrzésére, esetleg bővítésére, illetve az elérhető jövedelmük nagysága növekszik. A települések idegenforgalmi vonzereje megnő, mivel egyre többen választják a természetközeli túrázást, kerékpározást, mint aktív kikapcsolódási formát és keresik az eddig még fel nem fedezett vidékeken a túrázási lehetőségeket.