Tiszai Tanyavilág Termelői Piac kialakítása Tiszaeszlár-Tiszanagyfalu közötti tanyákon

majort
2023. 11. 21., k – 22:06

LEADER munkaszervezet megnevezése: Tiszatér LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-87-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Tiszai Tanyavilág Termelői Piac kialakítása Tiszaeszlár-Tiszanagyfalu közötti tanyákon

Kapcsolattartó megnevezése: Kocsis János

Megvalósítási hely pontos címe: Tiszaeszlár, Tómajor tanya 1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.01.31.

Elnyert támogatási összeg: 10 005 000 Ft

Teljes projekt összeg: 20 010 000 Ft

Projekt célja:

A fejlesztés keretében kialakított Termelői Piac a Tiszamenti tanyákon élő emberek termékeinek, valamint a nagyvárosok, turisztikai központok (Nyíregyháza, Tokaj, Sárospatak, Debrecen, Miskolc) és az onnan ide látogatók találkozási pontja. Egy közösségi térként is funkcionáló piactér, mely helyszínként szolgál az árujukat eladni kívánó tanyasi termelőknek, helyszíne a termék értékesítésének-beszerzésének, az árucsere megtörténtének (esetlegesen online megrendeléssel az áru átadás-átvétele is megvalósul). Éves programterv szerint tematikus rendezvények, termékbemutatók, előadások színesítik a működést, mely programok tárgyszerűen, főként szezonális és idényjelleggel építenek az itt élő és gazdálkodó termelők termékeire. A Termelői Piac kínálatának jelentős részét helyi alapanyagból készült, helyben előállított termékek adják:

  • füstölt és frissen sült sertéshúsok, hurkák, kolbászok, halak, lángos, palacsinta, kürtőskalács, velős pirítós, kolbászos deszka
  • kecskesajtos sültek és ínyenc saláták
  • liba- és kacsahúsos termékek
  • kézműves kenyerek, házi rétesek és kelt tészták
  • termelői folyó és palackos borok
  • csapolt házi sör, ízletes pálinkák
  • házi szörpök, natúr gyümölcslevek
  • grillázs, termelői méz
  • kézműves ajándéktárgyak, fafaragások, iparművész termékek, kovácsműves termékek

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A fejlesztéssel érintett ingatlan Tiszaeszlár északi külterületi részén fekszik, szálláshelyekkel részben beépített, horgásztó és pihenőpark hasznosítású ingatlan. A beruházás a beközlekedő zúzottköves út kiszélesítése, 14 férőhelyes parkoló kialakítása, egy 34 x 12 m térkő burkolatos piacterület építése volt, fedett árusítóhelyekkel (pavilonokkal) és asztalokkal, valamint egy a piac működéséhez szükséges tárolóépület is épült.

Innovációs elemek bemutatása:

Innovatív: a "Tiszai Tanyavilág Termelői Piac" létrehozásával szolgáltatás innováció valósult meg, hiszen térségünkben ilyen jellegű termelői piac nem működik. Egyedül Tiszavasváriban van működő piac, ott azonban a piacnak csak egy kis szelete a termelői rész. Az általam tervezett tematikus programterv alapján nem csupán értékesítés, adás-vétel zajlik, hanem kiegészül kulturális és gasztronómiai programokkal, ünnepkörök megtartásával, rendezvényekkel. Ez a maga nemében egyedülálló térségünkben.