Technológiai és szolgáltatásfejlesztés Hercegkúton

majort
2023. 11. 22., sze – 11:03

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.101-10-19

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Technológiai és szolgáltatásfejlesztés Hercegkúton

Kapcsolattartó megnevezése: ifj. Naár Ferenc

Megvalósítási hely pontos címe: 3958 Hercegkút, Petőfi utca 178. (Hrsz.: 121)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 9 973 314 Ft

Teljes projekt összeg: 16 622 194 Ft

Projekt célja:

A borászati technológia, a kereskedelmi és a logisztikai tevékenység fejlesztése, hatékonyabbá tétele érdekében a projekt keretében elengedhetetlen volt a szükséges eszközök, berendezések és gépek beszerzése (emelő targonca, borhűtő, asztalosipari termékek, megújuló energia - napelemrendszer, palacktároló konténer), melyek a vállalkozás fejlesztési kapacitását szolgálják a palackozott borok előállítása területén a jövőt tekintve.

Az igényes vevői, fogyasztói, borkereskedői piac napjainkban megköveteli a borkóstolási szolgáltatás magas színvonalát, ennek érdekében kerültek beszerzésre az asztalosipari termékek, a berendezések egy része, valamint marketing tevékenység (arculat tervezés, termék innováció) is megvalósult.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Naár Ferenc egyéni vállalkozónál az első mérföldkő keretében az igényes vevői, fogyasztói, kereskedelmi tevékenység fejlesztése, hatékonyabbá tétele érdekében a borhűtő, az asztalosipari termékek beszerzése, valamint a marketing tevékenység (arculat tervezés) valósult meg. A záró mérföldkő keretében a kereskedelmi és a logisztikai tevékenység fejlesztése, hatékonyabbá tétele érdekében kerültek beszerzésre a szükséges eszközök úgy, mint a villás emelő targonca, a palacktároló konténerek, továbbá a megújuló energia - napelem rendszer, melyek a vállalkozás fejlesztési kapacitását szolgálják.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt segítségével szolgáltatás innováció érhető el a településen, hiszen a borbemutatók exkluzívabb, látványosabb környezetben, magasabb színvonalon valósulnak meg. Napjainkban ezt a magasabb színvonalat az igényes vevői, fogyasztói, borkereskedői piac már megköveteli. A vállalkozást tekintve technológiai innováció, hogy a napelemes rendszer segítségével a hálózati elektromos áram fogyasztását már ki tudja váltani.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A vállalkozás mintegy 12 éve van a piacon termékeivel. Az első években a lédig borok tették ki a termékek körét, ezt követően fokozatosan tért át a magasabb feldolgozási fokú, magasabb hozzáadott értékű palackozott borok előállítására. Ez idő alatt a fogyasztóknak köszönhetően stabil, jól működő kereskedelmi kapcsolatok alakultak ki. Számos borversenyen nyertek aranyérmeket a hagyományos borok, amelyek megalapozták a fogyasztók, a borkereskedők, a vevők bizalmát. Az állandóan megújuló fogyasztói rétegek változó igényei folyamatos innovációt igényelnek. A fogyasztási szokások az elkövetkező időszakban a hagyományos helyi termékek felé mutatnak. A beszerzett eszközökkel, berendezésekkel sikeresebben lehet kiszolgálni a kereskedelmi, vevői igényeket a vállalkozás további sikeres működése érdekében. A megújuló energia - 8,6 kW teljesítményű napelem rendszer - segítségével az üzemeltetési költségek csökkentése érhető el.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt segítségével a technológiai, a kereskedelmi és a logisztikai tevékenység fejlődik, hatékonyabbá válik, ezáltal kapacitásbővítés érhető el. A fejlesztést követően az értékesített mennyiség 10-15 %-al tud növekedni a jelenlegi viszonyokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy 30-32000 palack előállítása valósulhat meg a következő években a termelési potenciált tekintve.