Nemzeti Hálózatok második találkozója

majort
2023. 12. 07., cs – 11:10

2023. szeptember 20-21-én rendezték meg a Nemzeti Hálózatok második találkozóját a lengyelországi Lesznoban. Az esemény célja az volt, hogy megvitassák az agrár-élelmiszeriparban érdekelt felek részvételét a Nemzeti Hálózatok tevékenységeiben. Mindemelett a Tematikus Klaszterek is bemutatkoztak, a résztvevők megismerhették az új Közös Hálózati Statisztika felépítését és a Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díjjal kapcsolatos híreket.

A második napon számos Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott lengyelországi projektet látogathattak meg az érdeklődők.

Köszöntő és a nap bemutatása

A második Nemzeti Hálózatok találkozóját Pawel Krzeczunowicz, a Lengyel Nemzeti Hálózat vezetője nyitotta meg, aki Janusz Kowalski, a lengyel Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium államtitkára nevében is köszöntötte a résztvevőket. Beszédében Hugo Almeida, a DG AGRI vidéki területekkel és hálózatokkal foglalkozó egységének helyettes vezetője kiemelte a vidéki hálózatok KAP hálózatba való becsatornázásnak fontos szerepét.

Az 1. pillér érdekeltjeinek bevonása a Nemzeti Hálózatok tevékenységeibe

A CAPI CP (KAP Megvalósítás Kontaktpont) részéről Alistair Prior előadása keretében felvázolta a következő szekció témáját, ezzel áttekintve a KAP célkitűzéseit és a hálózatosodás lehetőségeit az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz (EMVA) kapcsolódóan. Továbbá hangsúlyozták az EMGA-ból és az EMVA-ból nyújtott támogatások közötti összefüggéseket, beleértve az olyan kezdeményezéseket, mint az agroökológiai alapprogramok, valamint az agrár-környezetvédelmi és klímavédelmi intézkedések. A szekcióban ezt követően megvitatták a hálózatok szerepét az EMGA-ból finanszírozott kiadások tekintetében. A beszélgetés fő üzenete az volt, hogy a Nemzeti Hálózatoknak nem szabadna különbséget tenni a két pénzügyi alap támogatásai között a KAP Stratégiai Tervben. A hálózatok jó helyzetben vannak ahhoz, hogy elősegítsék a két alap közötti szinergiákkal kapcsolatos tudáscserét a szakpolitika és a gyakorlat között, valamint tudassák ezeket az „új” lehetőségeket a gazdálkodókkal is. A szekció résztvevői (Hanna Chodkowska, Adam Nowak, Joanna Gierulska, Remco Schreuder) megállapították, hogy a hálózatok milyen módon segíthetik elő a kommunikációban és az együttműködésben fennálló hiányosságokat:

  • jó gyakorlatok bemutatása a politika végrehajtásának támogatása érdekében
  • tematikus csoportok szervezése a mezőgazdaságban és környezetvédelemben érdekeltek számára a fenntarthatósággal és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések kezelése érdekében
  • a KAP támogatásaival kapcsolatos hatékony kommunikáció a gazdálkodókkal
  • megerősített együttműködés a generációs megújulás ösztönzésére, a fiatalok inspirációja és a nők helyzetének megerősítése

Ez a fenti beszélgetés alapozta meg az interaktív csoportmunkát.

Az 1. pillér érdekeltjeivel való kommunikáció és együttműködés racionalizása

A „Stakeholder Archipelago” gyakorlat célja a Nemzeti Hálózatok és az agrár-élelmiszeriparban érdekelt felek – köztük a gazdálkodók, gazdálkodói szervezetek, környezetvédelmi civil szervezetek, kutatók, termelői szervezetek és szövetkezetek, valamint tanácsadók – közötti kommunikáció és együttműködés lehetőségeinek felkutatása volt.

A résztvevők több körös beszélgetések keretében vitatták meg a fenti kérdéseket, majd eredményeiket a plenáris előadások keretében mutatták be, melyek elérhetőek az esemény honlapján.

Tematikus klaszterek: előrehaladás és reflexió

2023. márciusában, az első Nemzeti Hálózatok találkozóján lebonyolított tematikus klaszterekről szóló interaktív ülést követően ezen a tanácskozáson megvitatták a tematikus és földrajzi klaszterek működésének aktualitásait. Ezeket a klasztereket a nemzeti hálózatok működtetik, egyben informális teret is biztosítanak a kapcsolódó témák megvitatására és a hírek megosztására. A találkozón a klaszterek képviselői lehetőséget kaptak tevékenységeik bemutatására.

Az új Közös Hálózati Statisztika felépítése

A Közös Hálózati Statisztika (CNS) a Nemzeti Hálózatok tevékenységeivel összefüggő adatgyűjtési mechanizmus. Ezt az adatgyűjtési tevékenységet évente, az előző évre vonatkozóan végzik el, majd a kinyert adatokat a Kontaktpont munkatársai elemzik, hogy betekintést nyerjenek a hálózatok működésébe. Veronica Korcekova, a KAP Kontaktpont képviseletében bemutatta a 2023-2027-es programozási időszakra vonatkozó új Közös Hálózati Statisztika mutatóit. Az új struktúra kialakítása egy olyan, 2021-ben megkezdett részvételen alapuló folyamat eredménye, amely a hálózatok visszajelzéseit és a találkozókon folytatott megbeszéléseket is magában foglalja. Az új struktúra szerinti adatgyűjtés tervezetten 2023. decemberében indul el.

Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díj

A Kontaktpont részéről Dana Freshley mutatta be a Mezőgazdasági és Vidéki Inspirációs Díjjal kapcsolatos híreket. A verseny kategóriái között szerepeltek „smart” és versenyképes projektek, környezetvédelmi és a vidéki térségek társadalmi-gazdasági szerkezetének fejlesztését célzó projektek egyaránt. Mindezen felül – „A készségek európai évével” összhangban - külön kategóriát kaptak a vidéki képességek fejlesztését elősegítő projektek is. Az ismertetést követően a Román-, a Spanyol- és az Ír Nemzeti Hálózat képviselői bemutatták jó gyakorlataikat a korábbi évek versenyeiből.

A KAP hálózatok tevékenységeinek bemutatása

Nicolas Esgain, az EU KAP Hálózat kommunikációval és logisztikai támogatással foglalkozó csoportjának képviseletében ismertette az EU KAP Hálózatok 2023-2024-re vonatkozó éves Cselekvési Tervét, bemutatta a Hálózat irányításában bekövetkezett változásokat, valamint a főbb események és kiadványok megjelenésének várható időpontjait.

Számos Nemzeti Hálózatokkal kapcsolatos új kezdeményezésről is szót ejtettek.

Zárszó

Hugo Almeida (DG AGRI) záró beszédében kiemelte a találkozó gyümölcsöző eszmecseréinek fontosságát és nagyra értékelte a Nemzeti Hálózatok EU KAP Hálózat felé tanúsított elkötelezettségét. Kiemelte, hogy fontos a Nemzeti Hálózatok hatékonyságát tovább növelni, többek között a kommunikáció, tudásátadás és az új tematikus csoportok kialakítása terén. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Hálózatok nem csak a KAP végrehajtásában töltenek be kulcsfontosságú szerepet, hanem az EU stratégiáinak integrálásában is, például a vidéki térségek hosszútávú jövőképének területén. Végül megköszönte a szervezők munkáját és az érdeklődők részvételét a találkozón.

 

Szerző: MNVH
Forrás: EU CAP Network
Fotó: EU CAP Network