Nők által vezetett innovációk a vidéki térségekben

majort
2024. 02. 02., p – 10:15

 „Nők által vezetett innovációk a vidéki térségekben” címmel 2024. április 17-18-án kerül sor az EU KAP Hálózat szervezésében megvalósuló, az agráriumban dolgozó inspiráló nőket célzó angol nyelvű workshopra, amelyre 2024. február 5. éjfélig lehet jelentkezni.

A nők létfontosságú szerepet játszanak a civil társadalomban és a vidéki területek gazdasági növekedésében. Sokan közülük életerős mezőgazdasági vállalkozások, valamint élénk vidéki területek és közösségek élén állnak. A nők a vidéki gazdaság kulcsszereplői, akik a mezőgazdaságon kívül több más ágazatban is munkát végeznek és gyakran ők vállalnak felelősséget családtagjaik gondozásáért és jólétéért. Mindezek ellenére sok nő „láthatatlan szerepben” rekedt és számos olyan kihívással néz szembe, mint a diszkrimináció és a munkaerőpiacra való bejutás nehézségei.

A gazdálkodó nők a földhöz, a képzéshez és az oktatáshoz való hozzáféréssel, valamint a pénzügyi és mezőgazdasági szervezetek egyenlő bánásmódjával kapcsolatos problémákkal is szembesülnek. Ennek ellensúlyozása és a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítése a KAP fontos elvévé vált. A kapcsolódó uniós programok által támogatott projektek bemutatják, hogy a vidéki területeken miként lehet enyhíteni vagy leküzdeni a nők szerepvállalását gátló akadályokat. Mindennek fontosságát az Európai Bizottság is kiemeli az Egyenlőség Uniója: Nemek közötti egyenlőség stratégia 2020–2025 című dokumentumában.

A fentiek figyelembevételével az EU KAP Hálózatának innovációs és tudáscserét támogató egysége (EIP-AGRI) workshopot szervez a nők által vezetett innovációkról, hogy bemutassa, a gazdálkodás és a vidéki területek vonzó helyek lehetnek a nők számára. A műhelymunka általános célja, hogy tudáscserével, a női innovátorok által vezetett sikeres kezdeményezések és projektek bemutatásával, valamint hálózatépítéssel erősítse a nők szerepét a mezőgazdaságban és a vidéki területeken.

Ez a műhelymunka az EU vidéki térségeiből származó - a fejlődés különböző szakaszaiban lévő -nők által vezetett kezdeményezések bevált gyakorlataira összpontosít többek között a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, valamint a környezetvédelmi termelés és szolgáltatások területéről. Az esemény résztvevői között tanácsadók, kutatók, szövetkezetek, mezőgazdasági és ipari kamarák, irányító testületek, önkormányzatok valamint a sajtó képviselői is szerepelnek.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdéseket a [email protected] e-mail címen fogadják. Az workshop angol nyelvű programja ide kattintva érhető el.

A szervezők 2024. február 5. éjfélig várják a jelentkezéseket, melyet az Jelentkezési lap kitöltésével tehetnek meg az érdeklődők.

 

Forrás: EU CAP Network
Fotó: EU CAP Network