KAP kitekintő - Épületfelújítás új agroturisztikai és lovasterápiás szolgáltatások kialakításával a szlovákiai Jászfalun

majort
2024. 02. 29., cs – 10:34

A projektet az AgroContract Tejgazdaság családi vállalkozás kezdeményezte és valósította meg Szlovákia délnyugati részén. Céljuk egy lótenyésztés támogatására, istállózásra és lovasterápiás (hippoterápia) tevékenységekre is alkalmas funkcionális agroturisztikai központ létrehozása volt.

A projekt részeként két elhagyatott gazdasági épületet alakítottak át és emellett egy lovas arénát is építettek. További céljuk volt a fogyatékkal élő emberek integrációja, a befogadás erősítése és a közvélemény tájékoztatása a hippoterápiás tevékenységekkel kapcsolatban.

Az AgroContract Tejgazdaságot 2000-ben hozták létre a Nyitra térségében található Jászfalu településen (Szlovákia délnyugati részén). A következő évtized során a gazdaság teljes rekonstrukción esett át EU-s támogatások és magánforrások bevonásának segítségével. Legutóbb egy elhagyott mezőgazdasági telephelyet vásároltak meg elsőként azzal a céllal, hogy ott szénát tároljanak. A megvásárolt területen azonban számos romos épület állt, ami arra ösztönözte a gazdaság tulajdonosait, hogy új fejlesztési lehetőségeken gondolkodjanak. Ennek eredményeképpen úgy döntöttek, hogy két elhanyagolt épületet felújítanak és abból egy korszerű lovas létesítményt hoznak létre.

A projekt fő célkitűzései és tevékenységei

A fő cél az volt, hogy a meglévő teret szállás- és étkezési lehetőséget is biztosító integrált lovas központtá alakítsák, ezzel is növelve a gazdaság területét. Továbbá céljuk volt, hogy a központ kiszolgálja a sportlovakat, otthont adjon a lovasiskolának és lovasterápiás szolgáltatásokat nyújtsanak (terápia a fizikális és/vagy mentális zavarokkal küzdők számára a ló mozgásának felhasználásával). 

Összességében a projekttel a következőket célozták:

  • Diverzifikálja a gazdaság tevékenységeit.
  • Növelje a társaság gazdasági hatékonyságát.
  • Reklámozza és előmozdítsa a társaság pozícióját a régióban.
  • Növelje a mezőgazdaság vonzerejét.
  • Támogassa a helyi gazdaságot.

Az első fázisban egy régi gazdasági épületet alakítottak át 10 ló tartására alkalmas létesítménnyé, amelyet öltözőkkel, a lovaglófelszerelések számára szükséges tárolóval és közösségi térrel is kiegészítettek. Következő lépésként egy másik leromlott épületet is korszerűsítettek, melyben egy teljes-értékű étteremet alakítottak ki konyhával, valamint szálláslehetőséget és lóistállókat is kiépítettek. A fentieken kívül egy fedett és egy szabadtéri lovardát is kialakítottak.

A projekt eredményei

  • Olyan új létesítmény jött létre, amely a régióban újszerű szolgáltatásokat kínál. A lovasklub foglalkozásai 8 éven felüli gyerekeknek és felnőtteknek szólnak, ahol megismerkedhetnek a lovakkal és megtanulhatják a gondozásukat is.
  • A lovasiskola képzéseit profi oktató tartja mind a kezdő, mind a haladó lovasok számára.
  • A projekt keretében kiépítették a hippoterápiás szolgáltatások nyújtásához szükséges kapacitásokat, amely jelenleg három ügyfél fogadására alkalmas.
  • A projekt további diverzifikációs tevékenységeket generált: például a helyiségeket bérbeadják csapatépítő rendezvényekre, illetve istállózási lehetőséget is kínálnak más tulajdonban lévő lovak számára.
  • A lovasklub a helyiek mellett a turistákat is vonzza, hozzájárul a más térségből ideérkező látogatók számának növeléséhez, ami pozitív hatással van a helyi gazdaságra. Becslések szerint a helyi szolgáltatók 2022-ben ezáltal 25%-os bevételnövekedést értek el.
  • A projekt hozzájárult két új vidéki munkahely létrehozásához.
  • A jövőben a szolgáltatások bővítésében gondolkodnak. Terveik szerint létrehoznak majd egy játszóteret és egy mini állatkertet, valamint további programokat, eseményeket szerveznek.

Legfontosabb tanulságok és javaslatok

  • Nagy előnyökkel járt, hogy a használaton kívüli épületeket sikerült termelékeny eszközzé alakítani. Ezzel a mezőgazdasági földterületen nem kellett beavatkozni.
  • A szociális gazdálkodás és a lovas vállalkozások új lehetőségeket nyitnak az üzleti rések tekintetében, valamint hozzájárulnak a vidéki gazdaság diverzifikálásához.
  • A projekt megvalósítása során hasznos új ismereteket szereztek a lovas oktatással, a gasztronómiával, az elszállásolással kiegészített éttermi szolgáltatásokkal valamint a lótenyésztéssel kapcsolatban.

 

A projekt történetét bemutató, angol nyelvű teljes összefoglaló megtekinthető a CAP Network honlapján.

 

Forrás: CAP Network
Fotó: CAP Network