Támogatások és lehetőségek az agráriumban

majort
2024. 03. 04., h – 09:18

Az új támogatási rendszer továbbra is segíteni fogja a gazdálkodók alkalmazkodását a megváltozott piaci és termelési viszonyokhoz - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, pénteken Kalocsán egy gazdafórumon.

Dr. Nobilis Márton hozzátette, fontos, hogy az élelmiszeriparban minél magasabb feldolgozottságú termékeket tudjunk előállítani. Éppen ezért az új támogatási  ciklus komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére. Tavaly összesen 1400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett meg, mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz.  A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is.

Az államtitkár kifejtette, a gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, ennek megfelelően külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben.  Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között szerepelnek az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek. Ezek megoldására szolgál a 2024 márciusában megnyíló Állattartó Telepek Fejlesztése pályázat. Szintén márciusban érkezik a Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. 2024 júliusában pedig két újabb felhívás jelenik meg. Egyik a Fiatal gazda pályázat 2024, itt a támogatás összege szabadon felhasználható. Szintén kiírásra kerül a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat, amely célja, hogy  támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni.  A Mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására pedig 2024 decemberéig lehet igényelni forrást - részletezte az államtitkár. Hozzátette, a Magyar Stratégiai Terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, ezért nagyon bízom abban, hogy ezek a pályázatok sikeresek lesznek, és egy lendületet adnak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar élelmiszeriparnak.

Dr. Nobilis Márton kijelentette, a jó szakemberek képzése kiemelt fontosságú.  Feladatunk olyan képzéseket biztosítani a jövő generációja számára, amely piacképes és azonnal felhasználható tudást jelent a fiatalok számára.   Ezért jöttek létre az agrárszakképzési centrumok, amelyek célja, hogy minél modernebb eszközökkel találkozhassanak a diákok és megtanulják azokat használni.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Fekete István