Access’R (ACCEssibility of ServiceS to the population in Rural areas-– Szolgáltatások hozzáférhetősége a vidéki lakosság számára)

accessr-1A Francia LEADER Szövetség kezdeményezésére 2018 tavaszán született meg az Access’R projekt, mely a vidéki szolgáltatásokat elemzi, értékeli, keresi a megoldásokat azok fejlesztésére, javítására.

A projekt olyan nemzeti vidékfejlesztési hálózatok együttműködésével valósult meg, akik elkötelezettek a lakossági szolgáltatások fejlesztése iránt. Az Access’R-ben 10 francia partner és 6 európai tagállami partner vett részt, köztük a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

A kezdeményezés célja az volt, hogy választ adjon a vidéki közszolgáltatások fenntartásának és megerősítésének összetett problémájára a lakosság számára nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos bevált gyakorlatok kiaknázása révén- nemzeti és európai szinten- és gondoskodjon azok széleskörű megismertetéséről.

A projekt során a résztvevők közreműködtek a több országra kiterjedő innovatív koncepciók azonosításában, az információgyűjtésben, a mechanizmusok és a finanszírozási tervek elemzésében. Az elvégzett munka eredményeként az ACCESS'R a vidéki térségek oktatás, foglalkoztatás, egészségügyi ellátás, lakhatás, közszolgáltatások, üzletfejlesztés, mobilitás és kulturális szolgáltatások területén megvalósult sikertörténeteit gyűjtötte össze és osztotta meg.

A projekt munkafolyamatainak ismertetése, valamint az ennek eredményeként megszületett cselekvési terv és az összegyűjtött jógyakorlatok a program weboldalán, a https://accessr.eu/en/accessr-2/ oldalon érhetők el.

Az Access’R-ben észtvevő országok, szervezetek:

  • Franciaország (10): Leader France Association (lead partner) és 9 további francia LEADER-csoport
  • Bulgária: The National Association of Bulgarian LAGs – a Bolgár HACS-ok Nemzeti Szövetsége
  • Európa: Rurality – Environment – Development (R.E.D.) francia székhelyű nemzetközi szervezet
  • Románia: Leader Romania (ezen belül a GAL Tecuci nevű román HACS)
  • Spanyolország: Red Espanola de Desarrollo Rural – a spanyol nemzeti vidékfejlesztési hálózat
  • Észtország: Eesti Leader Liit – Észtország Nemzeti LEADER Szakszervezete
  • Magyarország: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat