ESPRIT (Échange sur les Services aux Publics Ruraux et l’Innovation Territoriale- Tudáscsere a vidéki lakosságnak nyújtott szolgáltatásokról és a területi innovációról)

EspritA szolgáltatásokhoz való megfelelő hozzáférés az európai vidéki lakosság fennmaradásának, az élhető vidék kérdéskörének középpontjában áll. A közszolgáltatások fokozatos megszűnése erősíti a vidéki térségekben élő lakosság széttagoltságát, és csökkenését.

Az ESPRIT mobilitás projekt egy olyan tudáscsere program, melynek keretében a résztvevő szervezetek bemutatták egymásnak a vidéki lakossági szolgáltatások fejlesztésének legjobb hazai Leader gyakorlatait. A program célja az innovatív megközelítések és tapasztalatok cseréje volt, annak érdekében, hogy a résztvevők megismerjék az egyes országok vidéki térségeinek kihívásait és az ezekre adott válaszokat.  Az ESPRIT követte a Cork 2.0 „Élhető Vidék” nyilatkozat elveit, valamint összhangban állt az Európa 2020 stratégiával.

A projektben öt ország vett részt: a projektgazda Franciaország, Románia, Spanyolország, Észtország és Magyarország. A program finanszírozását az ERASMUS+ Mobilitás forrási biztosították.

Az ESPRIT megvalósítása során az alábbi három cselekvési terület került középpontba:

  • Csereműhelyek létrehozása az egyes szereplők által bemutatott jó gyakorlatok és módszertan elsajátítására;
  • kommunikációs stratégia kidolgozása és végrehajtása az eredmények publikációja érdekében;
  • támogatások új, innovatív projektek végrehajtásához.

2020 elején Észtország, 2021 júniusában Spanyolország, 2021. szeptember elején Románia, október végén Magyarország, majd Franciaország volt házigazdája az ESPRIT nemzetközi találkozóinak.

A hazai rendezésű eseményen a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelősei mutatták be a projekt keretében hazánkba érkezett delegáltaknak a két megyében megvalósult vidéki jógyakorlatokat.

 A program végrehajtása során jelentős mennyiségű tudásanyag és módszertan született meg a vidéki szolgáltatások fejlesztésének területén és az ESPRIT nagymértékben hozzájárult a vidékfejlesztési szervezetek szakértelmének növeléséhez, valamint erősítette az együttműködést ezeken a területeken.

A projektről részletesebben a https://leaderfrance.fr/2020/07/24/quest-ce-que-le-projet-esprit/ oldalon olvashatnak.