RURBEST (Rural Youth in Action from local to European level- Vidéki Ifjúság Akcióban- Vidéktől Európának)

RURBEST_kerettel_0A RURBEST projekt segítségével az Európai Uniós tagországokban élő fiatalok lehetőséget kapnak hasonló gondolkozású, de más háttérrel rendelkező társaik megismerésére, hálózatépítésre és tapasztalatcserére.

Az       ELARD Európai Vidékfejlesztési LEADER Egyesület kezdeményezésére létrehozott programot az Erasmus+ KA1-es projekt támogatja. A program célja, hogy létrejöjjön a vidékfejlesztés fiatalokból álló hálózata. 

A RURBEST programban résztvevő partner szervezetek:

       -  Latvian Rural Forums
       -  Heraklion Development Agency – HDA (GR)
       -  CLLD Halland HACS (SW)
       -  Red Española de Desarrollo Rural (Spanyol Vidékfejlesztési Hálózat) (REDR)
       -  Association „Reflection on Europe” (ROE)(PL)
       -  Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)

A RURBEST Erasmus+ ifjúsági mobilitás projekt nemzetközi konferenciáját 2022 szeptember 12. és 15. között rendezték meg a lengyelországi Kielcében, mintegy 350 résztvevővel, 39 európai országból. Az eseményen a vidéki emberek, civil szervezetek képviselői, kutatók, vállalkozók, nemzeti kormányok és az Európai Unió intézményei találkoztak.

A projekt lehetőséget nyújtott a vidékfejlesztésben tevékenykedő fiatalok számára, hogy részt vegyenek az Európai Vidéki Parlament ülésén. A rendezvényen egy aktuális témákról szóló „World Café” programot alakítottak ki, amelynek keretein belül a projekt résztvevői egy-egy állomást hoztak létre. Az egyes pultokhoz a konferencián résztvevő fiatalok csatlakozhattak 20-20 percre, így a másfél órás „forgószínpad” alatt három témakörrel ismerkedhettek meg. A fórum megmutatta, hogy a különböző országokból származó fiatalok hasonló nehézségekkel küzdenek. A témák között szerepelt az éghajlatváltozás, a precíziós gazdálkodás, a generációváltás a mezőgazdaságban, az uniós források hozzáférhetősége és igazságos elosztása, a vidéki lakhatás és távmunka, a kiberbiztonság, az egészséges életmód és a vidéki fiatalok oktatás nyújtotta fejlődési lehetőségei.

A záró napon az ifjúsági projekt résztvevői összefoglalták a[SM1]  „World Café” lényegét és 15 pontban ismertették nagy közönség előtt az adott téma nehézségeit, valamint felhívták a figyelmet az általuk nyújtott megoldási lehetőségekre.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, kiemelkedő számban vettek részt rajta fiatalok, hiszen az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetnek arra a Parlament szervezői, hogy minél több fiatalt vonjanak be a programba. Az idei 400 regisztrált közül 100 fő a harminc év alatti korosztályt képviselte.

A projektről részletesebben a http://elard.eu/projects/rural-youth-in-action-from-local-to-european-level/ oldalon olvashatnak.