Továbbadni évszázadok tudását: a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

majort
2022. 11. 23., sze – 11:26

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 1998-ban alakult. Az eltelt időszak alatt egy kis kézműves baráti körből komoly, az országos szövetségben is elismert több, mint 90 taggal bíró egyesületté nőtte ki magát.


Tagjaik főként Fejér megyeiek, de jó szakmai hírnevük és közösségi életüknek köszönhetően Budapestről és a környező megyékből is csatlakoztak hozzájuk. Eredményességünket mutatja, hogy mára azon kevés népművészettel foglalkozó egyesületek közé tartoznak, melyek alkotóházzal rendelkeznek.


A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2010 tavaszától működteti a Kézművesek Házát a Rác utca 27. szám alatt, melynek rendeltetése többek között, hogy az egyesület tagjainak közreműködésével a város fiataljai és idősebbjei számára közvetítse a népi kézműves hagyományok és a mai modern kézművesség gazdag tárházát.


Vászonszövő - és kovácsműhely, valamint egy kiállítótérnek is használatos közösségi terem, valamint tágas udvar kínál lehetőségeket az alkotóknak összejövetelek, játszóházak és kézműves bemutatók, foglalkozások megrendezéséhez.


Az egyesület tevékenysége során információval, szervezéssel, háttér biztosításával segíti tagságát, mely erre a szolgáltatásra igényt is tart, azt maximálisan igénybe veszi. Így a hét majd minden napján élet van az alkotóházban, a havi első szerdai taggyűlésen pedig meghívó nélkül is jelentős számú a tagság részvétele.


Fontos feladatuknak tekintik a kézművesség színvonalának biztosítását, ezért tagfelvételük szigorú: feltétel a Népi Iparművészeti Tanácsnál vagy a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál való zsűriztetés. A jelenlegi és leendő tagjaik segítésére képzéseket szerveznek.


Öröm számukra, hogy Székesfehérvár is magáénak vallja a kézművesség és néphagyományok hordozta értékeket. Gyakorlatilag minden rendezvényen, ahol gyerekek megfordulnak, egészen a nyári nagy, összességében ezres létszámú gyermektáborozásig igényt tart kézműveseink tevékenységére.


Így a gyermekek nem csak hagyományainkat ismerik meg jobban, de maguk is megélhetik az alkotás örömét, mindezt minőségi módon.


Célközönségük még azon alkotni vágyó felnőttek köre, akik sokszor a gyermekeik felnőtté válásával több szabadidővel rendelkeznek, sokszor nyugdíjasok, számukra értelmes szabadidő-eltöltést, hasonló gondolkozásúakkal való közösségi találkozást, életminőségük javulását biztosítják.


Egyesületük nagy rendezvénye a Tűzzel-vassal Fesztivál, mely országos jelentőségű. Egyrészt az ország minden szegletéből érkeznek mesterek erre az egyedülálló találkozóra, másrészt a látogatók is messze földről eljönnek ilyenkor Székesfehérvárra, ugyanezen okokból.


Tevékenységeik, rendezvényeink:

  • Kiállításokat szervezése a Kézművesek Házában, évente több alkalommal.
  • A „Betlehemi Szép Csillag” pályázat és kiállítás iskoláskorú és felnőtt alkotóknak.
  • Kézműves táborok szervezése és vezetése a nyári időszakban, kihangsúlyozva a színvonalas kézműves tevékenységet.
  • A várossal kötött közművelődési megállapodás keretében a nyári napközis táborban, különböző kézműves-délelőttök tartása.
  • Szakmai programok szervezése kézműveseknek.
  • Családi programok, napok szervezése jeles napokhoz kötve.
  • Húsvét előtt reggeltől estig tartó „Tojásfestő Maraton”.
  • 2003. óta rendeztik meg a Tűzzelvassal Fesztivált, mely az ország kevés hagyományos kézműves vásárainak egyike, célirányosan a kihalóban lévő kés és bicskakészítés népszerűsítésére, fellendítésére.
  • Gyermekfoglalkozásokat tartanak bejelentkezett iskolai csoportok részére.
  • A Kézművesek Házában jelenleg 4 szakkörük működik: bútorfestő, gobelinszövő, gyapjúszövő és vászonszövő szakágban.
  • Minden évben részt vesznek az ország legnagyobb kézműves-fesztiválján a Mesterségek Ünnepén.
  • Az országos Betlehemi Jászol pályázaton alkotóik minden évben számos díjat nyernek.
  • Szoros kapcsolatot tartanak a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal a Tűzzel-vassal Fesztivál kapcsán.
  • Évről évre résztvevői Székesfehérvár városi rendezvényeinek, ünnepi eseményeinek.
  • Kézműveseink zsűrizett munkáikkal rendszeresen szerepelnek városi, megyei, országos kiállításokon, pályázatokon

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a társadalomban a kézművességre, egyedi készítésű alkotások iránt megmutatkozó igényekre, a saját készítéshez szükséges tudás megszerzésének igényére és az alkotás örömének megélése iránti növekvő igényekre kínál lehetőséget.


Szerző: Molnár Tamás
Forrás: fehervarikezmuvesek.hu
Fotó: fehervarikezmuvesek.hu