Okos- és sikeres falvak

majort
2024. 06. 08., szo – 11:00

Közösségi képzést és tanácskozást tartottak a Nagypáli Ökocentrumban a hazai Leader akciócsoportok képviselői számára. A rendezvény az okosfalu program sikeres megvalósítása érdekében stratégiaalkotásra készítette fel a Nyugat-Dunántúl vidékfejlesztési szakembereit, megosztva a résztvevőkkel az Európai Unió Smart Rural projektjeinek nemzetközi tapasztalatait.

Az Okosfalu intézkedési terv, illetve stratégia helyi szintű megvalósításával kapcsolatos kérdések megvitatása, illetve meglévő tudásanyag és módszertan átadása került a tanácskozás középpontjába, melyet a házigazdák képviseletében Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere nyitott meg.

Köcse Tibor elmondta: Nagypáli élen jár a digitalizáció használatában, de az új lehetőségek megismerése napi feladata a településeknek. A község két éve pályázatot nyert a „digitális falu" programban, így ott már elindultak a digitalizációs folyamatok: így vezérlik az energiatermelés adatgyűjtését, de például drón segíti a polgárőrséget is. A tanácskozást üdvözölte Gyarmati Antal, a szervezésben részt vállaló Göcsej-Zala mente Leader Egyesület elnöke, Zalalövő polgármestere is, jelezve: a kor kihívásai, jól használható vívmányai a falvak számára is sokféle fejlesztési lehetőséget nyújthatnak.

Az egész napos, műhelybeszélgetésekkel zárult konferencia a nemzetközi szinten megvalósuló, az E40 elnevezésű szervezet által koordinált Smart Rural projektek európai tapasztalataira és módszertanára épített – erről Ocskó Edina, az E40 vállalkozás képviselője beszélt a megjelenteknek. Elhangzott: az Okosfalu valójában közösen kialakított, a társadalmi együttműködési innovációt célzó stratégia megalkotását jelenti, ehhez közös vízió szükséges.

A Leader akciócsoportok az Agrárminisztériumra és az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára (KAP) támaszkodnak. Nagypáliban a tárcát Nagy Attila főosztályvezető képviselte. A szervezők közt volt az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület, melynek munkaszervezeti vezetője, Páliné Keller Csilla elmondta: a 2023–2027-es EU-s tervezési időszakban új intézkedéssel találkoznak a tagállami résztvevők, amely nemcsak a digitalizációt takarja, de gazdaságfejlesztési gyakorlatok tudásátadása és községműködtetési eredmények is beletartozhatnak.

 

Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto