Pályázati támogatásból újul meg az orvosi rendelő és több utca is Nógrádkövesden

majort
2024. 06. 11., k – 10:30

Nógrádkövesd önkormányzata a közelmúltban több pályázat kiírásán is eredményesen szerepelt. Ennek köszönhetően megújulhat az orvosi rendelő tetőszerkezete és új eszközöket is beszerezhetnek, valamint több bel- és külterületi utat is korszerűsíthetnek.

Gyurek László, Nógrádkövesd polgármestere portálunkat arról tájékoztatta, hogy az önkormányzat a Terület- és a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretén belül kiírt „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” című felhívásán 45 millió forint támogatást nyert el.

– Sajnos, az orvosi rendelő épületén tönkrement a cserépfedés, amiatt pedig elkezdett beázni az épület. Ezért vált szükségessé a tetőszerkezet felújítása – mondta a polgármester. Hozzátette: – Az elnyert támogatásból pedig megújul az épület tetőszerkezete. A beázások miatt a tetőszerkezet fa anyagaiban is kell javításokat elvégezni és új fólia is szükséges. Továbbá néhány orvosi, főként fogászati eszközöket is beszerzünk. Emellett megépül egy garázs is a falubusz tárolásának megoldására.

A polgármester kiemelte, hogy a beruházás munkálatai már elkezdődtek és augusztus végére tervezik annak befejezést.

Szükségessé vált a rossz állapotú utak korszerűsítése

Emellett szintén a TOP Plusz Belterületi utak fejlesztése című felhívásán 31,8 millió forintot nyertek el a „Belterületi közútfejlesztés Nógrádkövesd községben” című projektre.

– A fejlesztés eredményeként felújításra kerül a Mikszáth Kálmán út- József Attila út kereszteződés, a Május 1. út – Jókai út kereszteződés, a Petőfi út- Jókai út kereszteződés, valamint kijavításra kerülnek a Madách Imre út úthibái – közölte Gyurek László. Hozzáfűzte: – A pályázattal érintett belterületi útszakaszok a település azon részén vannak, ahol a domborzati viszonyok miatt nagyok a lejtések. Az elmúlt évek során kiépültek ezeken a helyeken vízelvezető átereszek, amik mára sajnos tönkrementek. Így ezeknek a cseréje, felújítása aktuálissá vált az utóbbi időkben jellemző hirtelen nagy mennyiségű, gyors esőzések miatt. A tervek szerint a beruházás megvalósítását az augusztus – szeptember közti időszakra tervezzük.

Külterületi utat is fejleszthetnek pályázati forrásból

Mindezeken kívül pedig a Vidékfejlesztési Programban elnyert több mint 156 millió forintból megvalósulhat a 075/2 helyrajzi számú külterületi út korszerűsítése.

– A fejlesztés célja a 081/1 helyrajzi számú területen található állattenyésztő telep elkerülése, az erdészeti területek megközelítésének könnyítése, az érintett mezőgazdasági területek könnyebb elérése, a szállítási feltételek jobbá tétele – mondta a polgármester, aki szerint ennek megvalósítását szintén az augusztus – szeptember közti időszakra tervezik.

 

Forrás: NOOL
Fotó: Nógrádkövesd Önkormányzata