Megszépült a szalkszentmártoni Petőfi szobor és környezete

majort
2024. 06. 13., cs – 10:55

Befejeződött a Szalkszentmárton központját díszítő Petőfi szobor és környezetének felújítása. A beruházás közel tízmillió forintba került.

– Egy, a településhez kötődő felajánlónak köszönhetően valósult meg a Petőfi szobor és a körülötte található park felújítása. Az adományozó célja az volt, hogy Petőfi Sándorral kapcsolatos fejlesztés valósuljon meg a településünkön, így esett a választás a szobor és a körülötte található parkra – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

A munkálatok során megújult a park térburkolata, a szobor előtti új márvány lapokat a költő Szalkszentmártonban írt verseinek címe díszíti. Marton László Munkácsy-díjas művész ötvenöt éve felállított alkotását, a Petőfi szobrot, Budapesten restaurálták. A park zöld felületének rendbetételét az önkormányzat vállalta magára.

– Petőfi Sándor ezer szállal kötődik Szalkszentmártonhoz. Költeményei alatt 112-szer olvasható keletkezési helyként községünk neve, két drámát és egy regényt is írt itt. A költő itt vetette papírra a hatvanhat, többnyire rövid, négy-nyolcsoros versből álló Felhőciklust. Községünkben van a leggazdagabb és leginkább épen maradt Petőfi-emlékhely. A költő családjának egykori hajléka, a Petőfi Sándor Emlékkiállítás rekonstrukciója idén fejeződött be a vármegyei TOP Plusz, a LEADER és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Ideiglenes Kollégium pályázatain elért sikernek köszönhetően. A szalkszentmártoni kötődésű felajánló jóvoltából a Petőfi szobrunk és környezete is megújulhatott, ami így egy újabb gyöngyszeme lett településünknek – tette hozzá a polgármester.

 

Forrás: BAON
Fotó: Gulyás Sándor