Zsusska: egy befőttesüvegnyi nyár mindenkinek

„Szerintem a befőzés remek dolog, megmenti a nyarat, palackba zárja, tartósítja. Talán mondhatom magamról, hogy a befőzést én egy kicsit másképp teszem, igyekszem lefújni róla a mesterségesen rátelepedett port, új, modernebb köntösbe öltöztetem, új íz kombinációkat kreálok, mert ez számomra kihívás, amit élvezek, nagyon” – meséli lelkesen Zsusska.

“Első hallásra talán nem sikertörténet, hogy földrajz, valamint marketing diplomával, utóbbi területen végzett 10 éves gyakorlattal őstermelő és kistermelő lettem” – vallja Láng Zsuzsanna. A védjegyes és sikeres Zsusska-szörpcsalád háziasszonya, tulajdonosa házi készítésű, kézműves termékeivel járja a környékbeli termelői piacokat. “Amikor a munkahelyem megszűnt, először úgy éreztem, hogy vége a világnak, de tudtam, hogy két kislányomat fel kell nevelnem, muszáj erősnek lennem. Munkanélküli voltam, és amikor megtudtam, hogy támogatást kaphatok „vállalkozásom” elindításához a Munkaügyi Központnál, nem haboztam. Elhatároztam, hogy házi készítésű lekvárjaimmal, szörpjeimmel, befőttjeimmel és egyéb finomságaimmal lépek piacra, amit azt már korábban is tervezgetettem. Eljött az idő, hogy megvalósítsam álmaimat. Nem mondom, hogy nem kockáztattam, mikor belevágtam, de életemben nem voltam még ilyen izgatott és lelkes” – meséli Zsusska a vállalkozás indításáról. 

Láng Zsuzsanna a Veszprém melletti Csatár-hegyen vásárolt egy gyümölcsöst, rendbe tette, újabb gyümölcsfákat, és egyéb növényeket, például homoktövist, feketeszedret és csicsókát ültetett a területére. Belvárosi kertjében fűszernövényeket termeszt, a család veszprémi és balatonfüredi területén ugyancsak zöldséget, gyümölcsöket nevel. Sok terményt gyűjt ugyanakkor erdőn-mezőn: csipkebogyót, galagonyát, kökényt, somot és különböző gyógynövényeket is. Ma már több üzletben jelen vannak lekvárjai, dzsemjei, szörpjei pedig éttermekben, bisztrókban az itallapon szerepelnek. Gyakorlatilag egész Veszprém megyében, sőt, a megyehatáron túl is megtalálhatóak a Zsusska-termékek. 

A kép eltávolítva.

“Termékeim konzerváláshoz nem használok tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat, színezéket, aromákat, mert számomra ez így természetes. A befőzésben igyekszem több vonalat egyesíteni. Van egy klasszikus vonal, mint hagyományos szilva- és sárgabarack lekvár, meg cseresznyebefőtt, de van egy másik értelmezés is, mint a rumos meggylekvár, rozmaringos almadzsem, vagy az étcsokoládés körtelekvár. És van a harmadik vonal, amit nevezzünk „természetes vonalnak”: ilyen a naspolya, galagonya, csipkebogyó, bodzabogyó – a természet kincseinek felhasználása. Már eddig is főztem cukormentes lekvárokat szilvából, barackból, a közeljövőben vásárlóim kérésére ezt a vonalat erősítem és nyírfacukrot használok – ahol elkerülhetetlen – a diabetikus termékeimbe. Idén már készítettem szörpöt és zselét ibolyavirágból, először dolgoztam fel a gyermekláncfű szirmait szörpnek és zselének és várom a bodza, a hárs és az akác virágzását” – mondja el magáról Lang Zsuzsanna a közösségi oldalán.  

Végszónak talál a legszerencsésebb, ha újra Zsusskától idézünk, konkrétan azokat a gondolatokat, amelyeket a védjegy-minősítés átvétele után fogalmazott meg: „Ma már jól érzem magam a bőrömben, hiszen a hobbim lett a munkám. Boldoggá tesz, amit csinálok, és úgy érzem, a helyemen vagyok. Örömömre szolgál, hogy vásárlóim szerint a termékeimben az alapanyagok mellett érezhető zamatú szeretet van.”

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős, fotó: facebook.com/zsusskadzsem