Újabb magyar jó gyakorlat az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) honlapján

majort
2021. 04. 26., h – 21:16

Az erdő genetikai erőforrásainak megőrzése az erdők klímaváltozás hatásaival szembeni ellenállóképességének növelése érdekében


A 2018 és 2022 között futó, „Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése a Gyulaj Zrt. által kezelt területen” című magyarországi projekt összefoglalóját jelentette meg a nemzeti vidéki hálózatokat összefogó európai szervezet az eredményes és követendő gyakorlatok között: (Improvement of forest genetic resources in the area managed by Gyulaj Co)

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Tolnai dombság állami tulajdonú erdőinek vagyonkezelője a magyarországi Dél-dunántúli régióban. A dombvidéken több helyen is megtalálható a hazánkban őshonos olasztölgy (Quercus virgiliana) elegyes erdőállománya. Ez a fafaj kimondottan jól tűri a szárazságot és a talaj mésztartalmát, de a gazdálkodásra kevésbé alkalmas termőhelyek miatt az erdészeti jelentősége korábban nem volt jelentős. Azonban tekintve, hogy az éghajlatváltozás intenzíven fogja érinteni az erdőket és a fafajokat, az alkalmazkodóbb, de kereskedelmi szempontból nem hasznosított fafajokat értékes genetikai erőforrásként kell megőrizni a jövőben.


Ennek érdekében a projekt a genetikai erőforrások jegyzékének és nyilvántartásának fejlesztését tűzte ki célul, a genetikai erőforrások in situ (eredeti élőhelyen történő) megőrzésével és génbank gyűjtemények (ex situ) létrehozásával, valamint az erdei szaporítóanyagok javításával a régió erdőiben történő termelés és felhasználás céljából.


A projekt elért eredményei:


•    180 őshonos olasztölgy (Quercus virgiliana) törzsfák feltérképezése és több ezer palánta szaporítása.
•    30 kocsányos tölgy (Quercus robur) törzsfák feltérképezése és több ezer palánta szaporítása.
•    7,9 hektár (ha) olasztölgy (Quercus virgiliana) magtermesztő ültetvény létesítése.
•    3,72 ha olasztölgy (Quercus virgiliana) géngyűjtemény létesítése.
•    1,18 ha kocsányos tölgy (Quercus robur) géngyűjtemény létesítése.
•    143,38 ha olasztölgy (Quercus virgiliana) génrezervátum létesítése.
•    3,28 ha kocsányos tölgy (Quercus robur) génrezervátum létesítése.

 

Forrás: ENRD, Szőnyi Zsófia
Kép forrása: Azimbek Assarov/unsplash