Nemzetközi vidékfejlesztési tanulmányút a Sierra de Cazorla régióban

majort
2021. 06. 24., cs – 14:23

A Leader France által életre hívott, részben ERASMUS+ forrásból finanszírozott, öt ország - többek között az MNVH - részvételével elindult ESPRIT projekt keretében került megrendezésre egy transznacionális találkozó és tréning, ezúttal Spanyolországban. A program célja a Leader HACS-ok munkájának megismerése, jó gyakorlatok gyűjtése. A tapasztalatok átadásával segítséget nyújthatunk egymásnak, természetesen adaptálva azokat az adott ország adottságaihoz és lehetőségeihez. 


Az első állomás még a pandémia előtt Észtország volt, ahol már megismerkedhettek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kollégái a spanyol, francia, román és észt küldöttekkel ezen a projekten belül.  Majd a vírushelyzet javulása után, június elején két magyar kolléganő vett részt Spanyolországban a program második állomásán. 


„Madridban találkoztunk a spanyol szervezőkkel, akik a legnagyobb Leader szervezetet koordinálják az országban. Kényelmes autóbusszal délre vette az irányt, az időközben öt francia résztvevővel kiegészült csapat. A vírushelyzet miatt a románok és az észtek ezen az utazáson   sajnos nem vettek rész.. Összesen tíz fővel indultunk le Sierra del Segura vidékére, ahol Yeste városában kaptunk szállást. Itt a helyi polgármester és HACS-vezető fogadott minket, egy kellemes vacsora közben bemutatva a vidék jellemzőit, vidékfejlesztési szempontból kiemelkedő tevékenységeit. 


Másnap a reggeli után előadásokat hallgathattunk meg a város és a térség turizmusáról, a helyi akciócsoport munkájáról és egyéb helyi szervezetek vidékfejlesztési törekvéseiről. 


Ezután meglátogattuk a Camping del Rio Tus kempinget, mely egy csodaszép nemzeti parkban helyezkedik el. Itt jelentős turisztikai fejlesztések zajlottak az utóbbi években, hiszen a környék leginkább a természeti szépségeire épülő idegenforgalomból tud profitálni. 


Másnap tovább vettük az irányt Andalúziába, ahol már vártak minket Cazorla városában. 


Ez a régió, Sierra de Cazorla szintén a turizmus és vendéglátásban látja a jövőjét, azonban kiemelkedő mezőgazdasági szempontból az ott található hatalmas olívaültetvény is. Amerre a szem ellát, csak olívafákat látni, amik – a spanyolok elmondása alapján - az ország legfinomabb olívaolaját adják. 


Meglátogattunk egy olívabogyó-feldolgozó üzemet, ahol a szüreteléstől egészen az olívaolaj árusításáig bemutatták nekünk a folyamatot. Kérdésünkre elmondták, hogy ők is részt vettek uniós vidékfejlesztési pályázatokban és a Leader HACS is támogatta őket a fejlesztésben. Például az olívatermesztést és feldolgozást bemutató múzeumot és a palackozást bemutató épület megépítését is Leader támogatásból finanszírozták. Egyfajta látogatóközpontot hoztak létre az üzem mellett, ahol a vendégek a kiállítás megtekintése után egy üvegfalon keresztül közvetlenül láthatják a palackozást, címkézést. 


Utunk során a jó gyakorlatok mellett sokat megtudhattunk a térség sajátosságairól, az ott élők szokásairól, de akár a kulturális és kikapcsolódási lehetőségeikről is. 


Volt szerencsénk részt venni egy olívaolaj-kóstoló mini kurzuson is, ahol egy agrármérnök szakember avatott be minket az olívaolajok világába. Ezután rövid idegenvezetést tartottak nekünk, bemutatva a város nevezetességeit, turisztikai vonzerejét.


Nagyon érdekes volt megismerni – egy szintén Leader támogatásból megvalósult – biomassza-felhasználási módszert. Az olívabogyó magjait összepréselik, melyből egyfajta „massza” képződik, amit remekül hasznosítanak energiaforrásként. Ezt használják többek között a városi uszoda és egy wellness szálloda fűtési rendszerében is. 


Cazorla polgármestere személyesen köszöntött minket és kedves gesztus volt tőle, hogy igyekezett nekünk angolul bemutatni a városa jellemzőit. A városházán helyi szakemberek tartottak nekünk prezentációt a térség turizmusáról, kulturális életéről és természetesen az itteni HACS vezető is bemutatta tevékenységüket. 


Fáradtan, de élményekkel és tapasztalatokkal telve indultunk vissza Madridba, ahol egy jó hangulatú búcsúvacsorán vett részt a teljes csapat, akikkel remélhetőleg a következő, szeptemberi romániai tanulmányúton is találkozunk.” 


Október elején egy magyarországi látogatással folytatódik az ESPRIT projekt, mely végül novemberben egy Franciaországban megszervezett, online meeting keretében zárul. 

Szerzők: Gulyás Dorina, Tóth Ágnes
Fotó: andalucia.org