Nemzetközi vidékfejlesztési tanulmányút a Galati Régióban

majort
2021. 09. 21., k – 09:04

A Galati Régióban megrendezett nemzetközi találkozó és továbbképzés az ESPRIT programsorozat része, mely a Leader France projektje keretében valósul meg, és amelyen már kétszer képviselte a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Magyarországot. A szeptemberi tanulmányút Romániában került megrendezésre.


A program célja a Leader helyi akciócsoportok munkájának megismerése, jó gyakorlatok gyűjtése volt. Az ESPRIT projekt finanszírozása részben ERASMUS+ forrásból történik. A találkozókon tapasztalatok átadásával segítséget nyújthattak egymásnak a résztvevő szervezetek, adaptálva a megvalósult projekteket az adott ország adottságaihoz és lehetőségeihez.


A projektben öt ország vesz részt: Franciaország, Románia, Spanyolország, Észtország és Magyarország. Észtország 2020 elején, Spanyolország 2021 júniusában volt házigazdája a nemzetközi találkozónak. Románia 2021. szeptember 5-8. között tartotta a képzését, amelyen az MNVH nemzetközi referense és egy területi felelőse vett részt.


A résztvevők Bukarestbe érkezve a megismerkedés után utaztak tovább Tecuci (Tecucs) városába, ahol a régió fontos turisztikai központjában, Zaga-Zagában kaptak szállást. Az este folyamán minden résztvevő megérkezett, így 12 vendég vett részt a találkozón, valamint négyen képviselték a román szervezetet, a GAL Tecuci-t.


A háromnapos tréning alatt a résztvevők találkoztak Corod és Ghidigeni polgármestereivel, ellátogattak felújított óvodába, iskolába, orvosi rendelőbe, romos kastélyba és vadonatúj közösségi házba is. Megnézhettek egy „okos” gazdaságot, ahol modern technológia szerint gépesített a szarvasmarha tartás. Hogy a gasztronómiát se hanyagolják, sajtműhelyt és borászatot is bemutattak a házigazdák.


Számos jó példát ismertettek a szervezők, ahol pályázati forrásból felszereltek iskolákat számítógépekkel, illetve egészségügyi modernizációt finanszíroztak.  


A „smart farm”-on  bemutatták, ahogyan számítógépes programokkal követik a tehenek ciklusát egészen a borjúk elválasztásáig. A fejésrendszer is modern technológiával működik itt. Valamint, hogy attraktívabbá tegye a gazda a dolgozóinak a hazai földön maradást - mert nagyon sokan próbálnak szerencsét külföldön - kialakított egy teljesen felszerelt munkásszállót, ahol a munkások akár együtt élhetnek családjukkal is, megfelelő körülmények között. 


Nem csak az agrárszektorban láthattak a részvevők ilyen lakhatási lehetőséget: egy egészségügyi központban is kialakítottak kis lakásokat az orvosok számára.


A háromnapos képzést egy transznacionális gyűlés zárta le, amely keretén belül a résztvevők megbeszélhették tapasztalataikat, megoszthatták a többiekkel a saját szervezetük innovációit.


A novemberi francia zárórendezvény előtt, októberben Magyarországra látogatnak a hálózat képviselői. Az esemény keretében Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismerhetnek meg a Vidékfejlesztési Program és a LEADER program által támogatott, megvalósított projekteket.


Szerző: Németh Tímea
Fotó: GAL Tecuci