Lezárultak a Telelő Duna élőhely-rekonstrukciós munkái

majort
2022. 04. 01., p – 09:22

Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ami mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Telelő Duna, a Felső-zátonyi mellékág megújítását célzó projekt záró rendezvényén, Dunaszekcsőn.


Rácz András beszédében elmondta, hogy Magyarország mintegy harmada természet közeli állapotban maradt. Az ország 9 százalékát jelentő, 850 ezer hektár védett természeti terület, illetve 21 százalékot kitevő 2 millió hektár nagyságú Natura 2000 terület található itt. Erre a mozaikosan feldarabolódott természeti és táji világra vigyáznak a nemzeti park igazgatóságok hálózata, melyek működési területe az egész országot lefedi – emelte ki.


Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb tényezői. 700 ökoturisztikai létesítmény van Magyarországon, ennek felét valamelyik nemzeti park igazgatóság üzemelteti. Országos szinten közel 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak évente.


Az elmúlt 12 évben nagy gondot fordítottunk a természetvédelmi őrszolgálat eszközfejlesztésére is, 1,6 milliárd forint értékben többek közt 90 darab gépjármű beszerzése, 6 teljesen új őrszolgálati iroda felépítése, valamint 9 ilyen épület felújítása valósult meg - fűzte hozzá Rácz András.


Az államtitkár beszédében elmondta, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál dolgozó munkatársak létszáma a 2010-es 68-ról mára 147-re nőtt. Az Igazgatóság az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 150 ezer látogatóval büszkélkedhet éves szinten. Többek között az abaligeti Denevérmúzeum, a megújult szársomlyói Nagyharsányi Szoborpark, a Kikerics Panoráma Sétány, a Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Pintér-kert Arborétum új székházának átadása vagy a jakabhegyi Pálos kolostor felújítása történt meg ebben az időszakban – fűzte hozzá.


Hozzátette, a most zárult Telelő Duna projektnek köszönhetően 350 millió forintból újulhatott meg a népszerű, többfunkciós kiránduló és horgász hely a műtárgyak építésével, a mellékág kotrásával.


Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója ismertette, a Duna árterületén megvalósított fejlesztés elsődleges célja a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása, de a természeti értékek megóvásán túl a beavatkozásokkal a kedvelt horgászhely megmaradását is biztosították, a halállomány számára megfelelő vizes élőhely rekonstrukciójával. A megkezdett munkát tovább szeretnék folytatni állami, illetve pályázati források felhasználásával – fogalmazott az igazgató.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Csodálatos Magyarország