Újabb életművek és épületek Somogyország kincsestárában

majort
2022. 05. 24., k – 13:53

Újabb öt értéket emelt be Somogy kincsestárába a Somogy Megyei Értéktár Bizottság: egy kisgyaláni portát, Bakos Ferenc író, költő, műfordító életművét, a 100 éve alapított Balaton Vox vegyeskart, s Vitéz Oszlányi Kornél vezérőrnagy, illetve Bozsoki János hadnagy katonai életpályáját.


Mire jogosítja fel ez az elismerés a díj tulajdonosát? – kérdeztük Szajcz Adriántól, a megyei közgyűlés alelnökétől, az Értéktár Bizottság elnökétől.

A díjazottak felkerülnek a www.somogyiertekek.hu honlapra, részt vesznek a januári megyehéten az ünnepélyes díjátadón, valamint az Örökségünk-Somogyország Kincse címmel elismert értékek egy bekeretezett kép formájában felkerülnek a Somogy Megyei Önkormányzat Értéktermének falára. Emellett számos pályázatban feltétel a megyei értékdíj, például a Hungarikum pályázaton, melyet évente hirdet meg az Agrárminisztérium, és egyre több TOP Plusz pályázatban is értékelési szempontként jelenik meg a díj megléte. Az erkölcsi megbecsülés mellett ez is fontos része az elismerésnek. Sokkal szélesebb körhöz, több emberhez eljutnak azok a somogyi értékek, melyeket bizottságunk kitüntet.


Milyen kategóriákban érkezhetnek javaslatok?

Nyolc értékkategória létezik a Hungarikum törvény alapján: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, beleértve a kézművességet, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.

Bizottságunk tagjai szakértelmükkel, tudásukkal és tapasztalataikkal lefedik valamennyi kategóriát, kizárólag szakmai érvek mentén döntünk.


Milyen kritériumok alapján lehet pályázni erre a díjra?

A bizottság elvárása, hogy az érték, melyet felterjesztenek, a megye egészét tekintve legyen kiemelkedő jelentőségű. Nem feltétel, de örülünk neki, ha elsősorban azok az értékek érkeznek be hozzánk jelölésre, melyek a helyi települési értéktárba már bekerültek, vagyis a helyi értéktár bizottság már megtárgyalta őket.

Persze lehetséges, és több esetben előfordul, hogy ez nem történt meg, mégis felvesszük a megyei értékek közé. Az előterjesztésnek vannak formai előírásai, ennek meg kell felelni.


Bárki előállhat javaslatával?

Bárki javasolhat, csak tartsa be a formai előírásokat, és lehetőleg részletesen, hivatkozásokkal, szakmai anyagokkal indokolja előterjesztését. Egyre igényesebb, egyre jobban kidolgozott anyagokat kapunk.


Mit mérlegel leginkább a bizottság?

Minden döntés előtt meghallgatjuk a tagok véleményét.

A kategória „felelősére” természetesen mindig jobban figyelünk. Például egy épített értéknél, mint legutóbb a kisgyaláni porta esetében, egy építész más szemszögből látja a fontosságát, mint a más területről érkezők. Egyébként remek hangulatban zajlanak üléseink, mindenki gazdagodik a találkozókon. A döntésnél mindig azt mérlegeljük, hogy Somogy egészében mennyire kiemelkedő az adott javaslat.


Gyakori az elutasítás?

Nem mondanám, persze ez azt is jelenti, hogy jól előkészített anyagok érkeznek.

Többször előfordult, hogy tudományos ajánlással is alá volt támasztva egy-egy érték megyei jelentősége.

Az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím jóval korábbi a Somogyi Érték díjnál, így ezen kincsek automatikusan bekerültek-bekerülnek a Somogy Megyei Értéktárba.


Gondolom, a kultúra területén érzékelhető a legnagyobb „túlsúly”, de ennek örülnünk kell…

Igen, valóban a kulturális örökség kategóriában érkezik a legtöbb javaslat, és az értéktárban is ezekből a kincsekből van a legtöbb. Méltán lehetünk büszkék a megye történelmére, kultúrájára és arra, hogy II. Ulászló királytól már 1498-ban Somogy vármegye címert adományozó címeres levelet kapott, elsőként a címeres vármegyék sorában.


Hogy érzékeli: Somogy menynyire gazdag a megyék között, vagy badarság lenne összehasonlításba bocsátkozni?

Minden megye más a saját szépségeivel, természeti adottságaival, de nyugodtan lehetek annyira lokálpatrióta, hogy azt mondjam, szívemhez Somogyország áll a legközelebb.

A Balatontól a Zselicen keresztül a Dráváig terjedő vidéken a természeti kincseken és az épített környezet értékein túl olyan nagyságok is éltek és alkottak itt, vagy indultak e tájról, mint Berzsenyi Dániel, Fekete István, Kálmán Imre Gárdonyi Géza, Noszlopy Gáspár.


Ön folyamatosan járja a megyét. Mi az, ami leginkább megbabonázza? A természet, az épített környezet, a néprajzi, a szakrális kincs, írók-költők-művészek életműve, vagy így együtt, minden?


Komplexen szeretem szemlélni a dolgokat, Somogyország minden kincsével együtt megbabonáz, s remélem, ezt sokan így érzik.


Forrás: Somogyi Hírlap
Fotó: Kapospont.hu