Pihenőhely és turisztikai információs pont létesült Bakonybánkon

majort
2022. 06. 07., k – 14:56

Átadták a bakonybánki kerékpáros pihenőhelyet, amely a Balatonfüred-Pannonhalma kerékpáros útvonal mentén helyezkedik el, és az aktív a turisták kényelmét szolgálja. Bakonybánk Község Önkormányzata 2018 márciusában pályázott a tűzoltó szertár épületben kerékpáros pihenőhely kialakítására. 

Az átépítés során a meglévő tárolóépület egy részéből került kialakításra a kerékpáros pihenőhely, amelyben a kerékpáros és gyalogos túrázás közben pihenési lehetőséget biztosító egység készült.


A Vidékfejlesztési Program VP 6-19.2.1.-8-1-17 számú – Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület: Együttműködésen alapuló turisztikai fejlesztések pályázati támogatásának köszönhetően valósult meg a fejlesztés. Ennek keretében kialakításra került a kerékpáros pihenőhely, a szükséges szociális helyiségekkel együtt, megvalósult a padozat cseréje a szükséges rétegrend kialakításával. Az épületrészben mindemellett fűtési lehetőséget biztosítottak elektromos energia felhasználásával, illetve a homlokzati nyílászárók cseréje, a határoló falazatok homlokzati hőszigetelési munkálatai, a meglévő födém alá álmennyezet építése hőszigetelés beépítésével az épület energetikai megújítássá is megtörtént. A létesítmény körüli járda, illetőleg kerékpártároló kialakítása, valamint a csapadékvíz elvezetés kiépítése is a fejlesztés részét képezte. 


A település önkormányzata a sátortetős tetőszerkezetre új héjalást készíttetett, valamint a teljes épület szigetelését is önerőből valósították meg.


Összességében 5 millió forint pályázati támogatásból és mintegy 3 millió forint önerőből készült el a kerékpáros pihenőhely, melynek sikeres műszaki átadását követően ünnepélyes átadására 2022. május 20-án került sor.


A Bakonybánki Önkormányzat a fejlesztéssel olyan modern és színvonalas kerékpáros pihenőhelyet alakított ki a Balatonfüred-Pannonhalma kerékpáros útvonal mentén, mely a sportolni vágyó kerekezők és a kerékpárosan, vagy gyalogosan kiránduló családok számára is vonzó állomásként várja az ide érkezőket.

Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Nagy Tamás