Még lehet jelentkezni a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programra!

majort
2022. 06. 17., p – 11:35

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programot 2012­ben indította útjára Kovács Szilvia, ötletgazda, programigazgató, Karcag város alpolgármestere. Az idén tizedik alkalommal hirdette meg országosan abból a célból, hogy összegyűjtse azokat a kertművelőket, akik még őrzik azt a tudást, amit nagyszüleiktől tanultak, és olyan technikákat használnak, amelyekkel szép és egészséges zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek kertjeikben, és mindezt szívesen megosztják a nagyközönséggel.


Az Agrárminisztériummal együttműködve az elhívatott kezdeményezők tizedik éve dolgoznak azon, hogy a konyhakerti kertművelés minél megbecsültebb legyen. Az alulról jövő kezdeményezés évek óta nemzetközi programként működik: öt országból, valamint Magyarország mind a 19 megyéjéből és a határon túlról 365 településről összesen 2340 kertet neveztek idén a megmérettetésre.


Hagyományosan helyi koordinátorok a települési versenyek lefolytatását követően a helyi első helyezett kerteket terjesztik fel a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.


A szervezők akkor is várják a jelentkezőket, ha nincs az adott településen helyi megmérettetés. Hiszen jelentkezni online a 2022. Kertnevezés aloldalon lehet. Mindenkit arra bíztatnak, hogy mutassa meg konyhakertjét, gyümölcsösét.


A program meghirdetésével szeretnék elismerésben részesíteni a kertművelőket, akik a konyhakertek kialakítására, művelésre, az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításra nagy gondot fordítanak.


2012-ben, amikor az első 22 kertnevezés megtörtént elképzelhetetlennek tűnt, hogy 818 településről, 17.726 kert és 117.834 kertművelő fogja követni példájukat. A megbecsülés, az elismerés iránti vágy, valamit a versenyszellem már eddig  685 óvodát, 142 általános iskolát és 261 középiskolát vonzott be a programba.


Jelentkezzen Ön is zöldséges-, gyümölcsös-, fűszer- és gyógynövény kertjével „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos programba, mert lelkiismeretes, áldozatos munkája megérdemli az elismerést!


A szervező az alábbi kategóriákban várja a kertek jelentkezését:

1. Balkon – Erkélyen kialakított
2. Mini – 50 m2-ig
3. Normál – 50 m2 felett
4. Zártkert 1. – Zöldséges
5. Zártkert 2. – Gyümölcsös
6. Zártkert 3. – Vegyes
7. Közösségi - óvodák, iskolák, csoportok
Beérkezési határidő: 2022. augusztus 1.


Országos eredményhirdetés 2022. szeptember 20. és október 31. között várható.  Dr. Nagy István agrárminiszter és Sári Kovács Szilvia ötletgazda - programigazgató ünnepélyes keretek között adja át az elismeréseket.


Díjazzák a Magyarország legszebb konyhakertje, Magyarország legszebb ÖNKORMÁNYZATI konyhakertje, Magyarország legszebb ÓVODAI konyhakertje, és Magyarország legszebb ISKOLAI konyhakertje első helyezettjeit.


Programmal kapcsolatos részletes információk, a www.alegszebbkonyhakertek.hu weboldalon olvashatók.
A versenynek nagyon nagy közösségépítő ereje van, generációkat köt, illetve kovácsol össze. Ebben a programban minden benne van: a szabadidő tartalmas eltöltése fiataloknak és időseknek egyaránt, tudásátadás, a hátrányos helyzetűeken való segítés, hagyományőrzés, értékmentés.


LEGYEN ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS MAGYARORSZÁG MINDEN BALKONJÁN, UDVARÁN ÉS KERTJÉBEN!


Forrás: a legszebb konyhakertek.hu
Fotó: a legszebb konyhakertek.hu