Újabb sikeres kisvízi élőhelyek védelméről szóló projekt zárult le

majort
2022. 06. 27., h – 10:17

Hazánk teljes területének csaknem egyharmada természet közeli állapotban maradt fenn, mely nemzeti örökségünk része. Ezen nemzeti kincsünknek az élőhely rekonstrukciók, vízháztartás javítás által történő megőrzése a tárca és tíz nemzeti park igazgatóságunk egyik közös feladata Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszafüreden.


Rácz András „A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítása” című projektátadó rendezvényen kiemelte, hogy nagy arányuk ellenére a természetközeli területek feldarabolódtak, mozaikos állapotúak, emiatt folyamatos beavatkozást igényelnek. Az élőhelyek megőrzéséért kell az ilyen projekteket megvalósítani és bemutatni a nagyközönség számára is, mert az a kép, amit mindenki magában őriz hazájáról, csak így védhető meg. Ebben nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), melynek része a ma záruló projektsorozat is – tette hozzá.


Az államtitkár beszélt arról, hogy ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságok csaknem 1400 elkötelezett munkatársa végzi. A tevekénységük az élőhely rekonstrukciókra, a vízháztartás javítására, az őrszolgálat fejlesztésére és az állattartási infrastruktúra megteremtésére terjed ki. 2010 óta tíz nemzeti park igazgatóságunk 85 milliárd forint értékű forrást használt fel természetvédelmi fejlesztésekre, melyből 336 beruházást valósítottak meg az ország teljes területén, melynek köszönhetően 300 ezer hektáron javulhatott a természeti környezet állapota - sorolta.


Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezen természetvédelmi beruházások között a ma átadott projekt gazdája, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a 2013 óta tartó projektmegvalósítási időszakban 9 kiemelt fejlesztést végzett el mintegy 5500 hektár kiterjedésben, 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával.


Az államtitkár kitért a több ezer hektáron elterülő bombázó lőtér megtisztítására is, melyet így ismét birtokba vehettek a gazdálkodók, a madarászok vagy a magyar pusztával ismerkedni kívánó, Hortobágyra látogató turisták. A lőszermentesítés két projekt során valósulhatott meg a tájrehabilitációnak köszönhetően, így sikerült a puszta eredeti állapotát visszaállítani.


Rácz András hangsúlyozta, a Nagykunság és a Hortobágy kisvizes élőhelyeinek rekonstrukciója napjainkban felértékelődik, hiszen a víz megtartása ezen a területen kiemelten fontos. Az időszakos vízjárásokat mederkotrásokkal, műtárgy-építésekkel, nagymértékű beavatkozásokkal tudják visszaállítani, mely biztosítja a jó ökológiai állapotot.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda