Az alap a talaj

majort
2022. 07. 31., v – 06:59

Minden eddiginél komolyabb problémát okozott idén a csapadék hiánya, az aszály miatt július elejéig 230 ezer hektárról jelentettek kárt a gazdálkodók.  Ez több mindenre is rávilágít: az öntözésfejlesztésre, a talaj termőképességének megőrzésére, valamint a túlélésre és az újratervezésre.


Nem csak vízzel lehet azonban védekezni az aszály ellen, hanem a talaj termőképességének a megőrzésével és a víz háztartásának a javításával is. Ezért szervezett Alap a Talaj címmel szakmai roadshow-t a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, az Axiál Kft. és a Phylazonit Kft. Olyan szakembereket kértek fel, akik a termőképesség és a vízháztartás elismert kutatói. Munkatársunk, Benkő Zsolt Csongrád-Csanád Megyei területi felelős részt vett a rendezvénysorozat Hódmezővásárhelyi állomásán. Ahol az egyik előadó Dobos Endre miskolci egyetemi docens volt, aki egy talajszelvény rétegein keresztül mutatta be, hogy milyen problémákat okoz az aszály és a forgatásos talajművelés. Részletesen ismertette a talajok kialakulását, kémiai, fizikai jellemzőt. Illetve ismertette az egészséges talaj jellemzőit és a leggyakoribb, a forgatásos talajműveléssel elkövetett, talajművelési hibákat. 

Az idei aszályos vagy a korábbi belvizes évek miatt, alapvetően át kell gondolni, a szántóföldi növénytermesztés, talajművelés lehetőségeit, hatásait, alapjaiban szükséges változtatni, a meglévő talajművelési technológiákon. Fókuszba került a forgatás nélküli talajművelés lehetősége, az állandó növényborítás biztosítása, a talajok humusz és szerves anyag tartalma.


A másik előadó Kovács Gergely Péter a MATE docense volt, aki elmondta, hogy milyen gépeket alkalmazzunk az optimálisabb talajvízháztartás érdekében.


A továbbiakban gépbemutató zajlott, majd agronómiai kérdések, illetve a baktérium trágyák használatának lehetőségei, előnyei kerültek szóba.


Az egyes állomásokon nem termékbemutatót szerveztek a kezdeményező szervezetek, hanem valóban arra hívták fel a figyelmet, hogy hogyan tudunk a talajon eredményesen gazdálkodni. Nem véletlenül kapta ezt a címet, hogy Alap a Talaj, mert minden ott kezdődik.


Az Alap a Talaj roadshow eddigi helyszínei a következők voltak: július 19. Karcag, július 21. Hódmezővásárhely, július 26. Lajoskomárom, július 28. Andocs. A rendezvénysorozat augusztus 2-án Beleden zárul majd. 


Szerző: Benkő Zsolt, MNVH
Forrás: novenyvedoszer.hu
Fotó: Benkő Zsolt