Két magyarországi jó gyakorlattal gyarapodott az Európai Vidékfejlesztési Hálózat gyűjteménye

majort
2022. 09. 01., cs – 10:15

Az Európai Unióban a vidéki térségek szerepe felértékelődött, a regionális innovációs stratégiák összefüggésében a vidéki területeknek ma már alapvető szerepet szánnak. Nem csupán nyersanyagforrásként és az egyes projektek helyszíneként, hanem valódi partnerekként és az innováció mozgatórugóiként is tekintenek rájuk. 


Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működésével kapcsolatos ötletek és tapasztalatok megosztásának központja, amely megkönnyíti a tudásátadást és a hálózatépítést az összes érdekelt vidéki szereplő között az EU-ban. Bemutatja, hogy a vidékfejlesztési programok, projektek és kezdeményezések hogyan működnek a gyakorlatban, és hogyan lehet ezeket továbbfejleszteni és alkalmazni más térségekben.


Ennek megfelelően az ENRD munkájának célja, hogy mindenkit bevonjon tevékenységébe, aki érdeklődik és elkötelezett az európai vidékfejlesztés iránt, bemutassa az egyes országok és együttműködő szervezetek jó gyakorlatait.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az ENRD együttműködésének eredményeként az elmúlt években számos magyar példát emelt be a Hálózat az európai jógyakorlatok gyűjteményébe, megosztva azok sikerét és ajánlva őket a tagállamok figyelmébe, mint követendő mintát.


Most ismét bekerült két vidékfejlesztési sikertörténet a gyűjteménybe. Az egyik jógyakorlat, mely a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg Lencse Szilvia családi gazdaságának fejlesztése, ahol megújuló energiát használó csincsilla tenyészetet alakítottak ki. A pályázó az 50%-os támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatás segítségével hozott létre a gazdaság 90 m2-es, használaton kívüli épületében napelemek felhasználásával egy 100%-ban megújuló energiaforrásokkal működtetett csincsilla farmot.  


A projektről bővebben itt olvashatunk: https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/establishment-chinchilla-farm_en
A közelmúltban az ENRD jógyakorlatai közé bekerült másik magyar sikertörténet az Arbocus Kft. erdészeti gép beszerzése, ahol a Vidékfejlesztési Program segítségével a vállalkozás termelési kapacitása megháromszorozódott, és három új főállású munkahely jött létre. A cég immáron nagyszabású szolgáltatásokat vállalhat az állami-  és magánerdőkben, és rugalmasan reagálhat a növekvő igényekre.


A jó gyakorlatról részletesen az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján olvashatunk:
https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/arbocus-ltd-purchase-forestry-machinery_en

Szerző: MNVH
Fotó: ENRD