Kakuk Élőkert-a mindig zöld kert

majort
2022. 10. 22., szo – 10:11

A kosár és kertközösségek, illetve a doboz rendszerben működő termelői kezdeményezések egyre népszerűbbek hazánkban. Az ok egyszerű, hétről - hétre friss, vegyszermentes zöldség és gyümölcs kerülhet a családok asztalára. A Kakuk házaspár, Ágnes és Attila hat éve működteti a Kakuk Élőkert kertközösséget.


Szeged - Szőregen tettem látogatást, a kertközösséget működtető házaspárnál, ahol gyakorlatilag az év minden napján lehet találni, valamilyen zöldséget, 50 héten keresztül szállítanak állandó vevőiknek. 


Korábban hagyományos piacon értékesítették a saját maguk által megtermelt zöldségeket, és csíranövények értékesítésével is foglalkoztak. Volt olyan időszak, hogy egy tanyás ingatlant béreltek és ennek köszönhetően 70 családot láttak el friss, vegyszermentes zöldséggel. Számukra fontos a vevőik véleménye, kérése, ezért már a kertészkedésük elején igényfelmérést végeztek, mire is van szükségük a vásárlóiknak.  Kialakult a vevőkörük. Mivel jelenleg kisebb területen gazdálkodnak, 17 családot látnak el. 


Sokfajta zöldséget termelnek, a vásárlóik minden héten eltérő összetételű csomagot kapnak, az éppen betakarított zöldségekből, így megvan a folyamatos változatosság. Azt vallják, hogy Ők nem a kukának termelnek! Társított növénytermesztést folytatnak, tudatos vásárlóknak. 


Az idei évben 40 fajta zöldségfélét termesztettek, megtalálhatóak ezek között a hagymafélék, gyökér- és levélzöldségek, káposzta–félék, saláták, 20-féle paradicsom, számos paprikafajta, szárzeller, padlizsán és a fűszernövények, például a koriander, a bazsalikom. Évközben folyamatos a vetés és a betakarítás és majd minden csütörtökön történik kiszállítás. Lehet egyedi kérésekkel is megkeresni Őket. 


Elhívatottak a természet és a környezet védelem iránt és tesznek is érte saját gazdaságukban és közösségükben, ezért indították el a „Legyen saját biokerted” programot, melyről Ágnes teljes odaadással beszélt. A természet és a növények szeretete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valakiből, elhivatott kertész váljon, így sok család asztalára kerülhet egészséges, ízletes, vegyszermentes élelmiszer.


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt