A vidék megtartó ereje: a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség

majort
2022. 10. 26., sze – 11:30

Szarvas és Békéscsaba mellett, Tótkomlós is azon Békés megyei városok egyike, ahol jelenleg is a hagyományaihoz, nyelvéhez ragaszkodó szlovák közösség él. Ez a közösség pedig nem csak az egyházi keretekben gondolkodott, hanem túllépve annak határain, tágabb lehetőségeket keresett a fennmaradásához, a település lakóinak megmaradásához. 

 

Így alakult ki annak a gondolatnak az alapja, hogy a vidékfejlesztést, a mezőgazdaságot ötvözve az egyházi közösség igényeivel szociális, közösségépítő, megtartó, rekreáló lehetőségnek tekintették.


Nyolc évvel ezelőtt indult el a nappali ellátásban a szenvedélybetegek ellátása, ahol már a kezdetnél felmerült a terápiás foglalkoztatás lehetősége. Az első próbálkozás konyhakerti növénytermesztés volt 2 hektár területen, mely később állattenyésztéssé alakult át. Ez a kaland hortobágyi racka juhtenyésztéssel kezdődött, melyből az évek során törzstenyészet lett, és részt vesz az őshonos programban is. Az állományhoz egy póni, egy szamár kanca tartozott, továbbá a rendszeres terápiához sertések tartásával is foglalkoztak. 

 

A juhtenyésztés sikerein elindulva, tovább gondolták a dolgot és 80 darabos állománnyá bővítették. A tenyészkosokat értékesítették, a birkahúst pedig a saját konyhájukban dolgozták fel. Jelenleg napi 200 adagos főzőkonyhát üzemeltetnek. 

 

Ahogy gyarapodtak egyre több bátorságuk lett arra, hogy az agráriumban több feladatot is végezzen a komlósi evangélikus közösség.  További ágazatokkal bővítették a tevékenységüket. Köztük a méhészettel, melyben jelenleg hét méhcsalád tartozik, de reményeik szerint tovább fognak gyarapodni. Jelenleg a TEE mézből már így is önellátó.

 

A következő lépésként a gyülekezet belső egyházi pályázatból megvásárolt egy juhtelepet (5 hektár körbekerítve, teljes infrastruktúrával), ehhez 60 hektár földterület is tartozik, melynek 15%-a szántó a többi legelő, továbbá béreltek még további 70 hektár legelőt. A juhászatukban jelenleg körülbelül 500 darab anyajuh van, a hozzá tartozó kosokkal, bárányokkal. Vegyes az állomány az anyák magyar merinó alap, a kosok Berrichon du cher fajtájúak, most körülbelül egy évesek. A TEE rendelkezik még további 45 ha termőfölddel, mely jelenleg bérbe van adva, de ahogy lejár a bérlet, ezen fogják megtermelni a juhászathoz szükséges szemestakarmányt.

 

A megnövekedett alapanyagoknak köszönhetően a gyülekezet a folyamatos szolgálata közben elkészítette a Mesterségek Házát, ahol kezdetben 12 népi mesterséget tudott bemutatni, és ezekre tanította az érdeklődőket. Képzésben, visszatanításban, hagyományőrzésben fő szakmai partnerük a Békés Megyei Népművészeti Egyesület volt. Jelenleg, Magyarországon egyedülállóan, hortobágyi racka gyapjúból itt szőnek egyedül szőnyeget, öt szövőszéken és tizenkét szövőkereten tanítják az érdeklődőket heti rendszerességgel.

 

A fejlődés, a megnövekedett feladatok és az alapanyagok növekedése új kihívások elé állította a gyülekezetet, a fenntarthatóság dilemmájával kerültek szembe. A TEE az intézményei számára, a gázfűtés alternatívájaként kiépítette a vegyes tüzelés lehetőségét, melyben elsősorban szalmabálákkal, temetői fahulladékkal, illetve fával vagy lignittel fűtenek. Összesen öt kazánt építettek be, a tüzelőt pedig egy helyen tárolják, billenős kisteherautóval tudják a kazánokhoz szállítani. A fát modern láncfűrészekkel darabolják, majd egy 16 t hidraulikus hasító géppel hasítják, tesszik kazánkésszé. A TEO és a Mesterségek Háza áramszükségletét napelemek biztosítják. Az evangélikus közösség jelentős gépparkkal is rendelkezik, öt MTZ traktor, homlokrakodóval, kéttengelyes pótkocsikkal, szénaszállító pótkocsival, különböző munkaeszközökkel, takarmánybetakarításhoz, szántóföldi növénytermesztéshez szükséges gépek, berendezésekkel. 


Két személyszállító kisbusz, további személy és kisteherautók, mobil katonai konyha, egyéb infrastruktúrák segíti számukra a napi szolgálatot.

 

A gyülekezet - TEE fenntartásában jelenleg két intézmény tartozik, Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat /TESZ/ - Evanjelická diakónia v Slovenskom Komlóši - és a Tótkomlósi Evangélikus Óvoda /TEO/ - Evanjelická materská škola v Slovenskom Komlóši. Az óvodához jelenleg nem tartozik gazdasági tevékenység,  - a hagyomány megőrzésére épülő pedagógiai program megvalósításában a Mesterségek Háza /MeHa/ - Dom remesiel segíti a TEO-t - azonban a szeretetszolgálathoz és a gyülekezethez igen.

 

Az egyházközösség önmagára, intézményeire és projektjeikre egy egységként tekint, ahol a TEE, a TESZ, a TEO együtt 100 főt foglalkoztat. A rendszert lelkészek irányítják, segítségükre jogászok, állatorvosok, gazdasági szakemberek, pedagógusok, szociális szakemberek, szociális ápolók, gondozók vannak, de agrármérnökök és további segítő személyzet áll még rendelkezésükre. A technikai problémák megoldásában egy komplett TMK műhely épít, javít a háttérben. 


A gyülekezetben folyó gazdag programok körülbelül 30 fő önkéntesnek adnak rendszeres feladatot, és körülbelül 20 fő közmunkaprogramban lévő embernek segítenek értelmes, tartalmas munkával. 


A közösségépítés fontos gerince az ifjúsággal, fiatalokkal, gyermekekkel, egyszóval a jövővel való foglalkozás. Természetesen a további generációk, fiatal felnőttek, családosok, magánosok, egyedülállók, idősek, különböző mentális, illetve szenvedélybetegségben szenvedők is megtalálják a helyüket az evangélikus, szlovák és magyar nyelvű gyülekezeti közösségében, Tótkomlóson.


Szerző: Brlázs Róbert
Forrás és fotók: Szpisák Attila, evangélikus lelkész