Fejlesztések a Vidékfejlesztési Program támogatásával Érsekcsanádon

majort
2022. 10. 27., cs – 14:29

A napokban adták át a megújult utat a Duna-parti üdülőövezetben, a Vajas utcában. A beruházás a Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg, melyre közel 49 millió forintot hívott le az önkormányzat. A beruházás teljes költsége közel 57 millió forint volt, az önrészt az önkormányzat biztosította.


Az elkészült út kiszolgál 37 üdülőt, közel 20 ott lakót, két vállalkozást, két mezőgazdasági területet, a vízügyi kezelésű gátőrházat, továbbá turisztikai szerepe is van, innen az Eurovelo6 kerékpárút a töltésen már könnyen elérhető.


Az érsekcsanádi útátadáson részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki beszédében két fontos gondolatról tett említést.


Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években számos beruházást sikerült megvalósítani Érsekcsanádon, ide sorolta az ipari parkot, a különböző intézményeket, a bölcsődét, az iskolát, a művelődési házat és az útfelújításokat is.


– Azt gondolom, hogy az elmúlt években sokat sikerült előre lépni, aki itt él büszke lehet rá. Fontos, hogy a települések tudják, hogy mit akarnak és összefogva el is tudják érni – fogalmazott Zsigó Róbert. 


– Aki ellen a szankciókat kialakították, annak nem nagyon fáj a gazdasági számokat tekintve, de nekünk eléggé. A legfontosabb dolog a következő időkben az lesz, hogy azokat az eredményeket amiket eddig elértünk meg is tudjuk védeni – sorolta a honatya.


Zsigó Róbert kiemelte az összefogás fontosságát, hogy amikor véget ér a jelenlegi nehéz helyzet, folytatni tudják a fejlesztéseket.


Az út engedélyezésekor a Közlekedési Hatóság kiemelt figyelmet fordított a csapadékvíz-elvezetésre, ugyanis a szűk árkok megépítését nem tette lehetővé. Ezért a lejtés szintezésével és „K” szegély kiépítésével kellett a csapadékvizet a természetes befogadó helyére terelni. 


A beruházásnak köszönhetően az ingatlan tulajdonosok a közszolgáltatásokat: a hulladékszállítást, a szennyvízszippantást és a csomagszállítást is jobb körülmények között vehetik igénybe, javult az itteni életminőség és nőtt az ingatlanok értéke – hangzott el az átadáson. 


A munkát az érsekcsanádi Taba Épker Kft. végezte el.


Felső Róbert polgármester kiemelte beszédében, hogy nem megszokott helyen adnak át aszfaltozott utat, a Duna-partján üdülőövezetben. Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban kezdődött Érsekcsanádon az útépítés nagy része. Voltak Belügyminisztériumi pályázatok, a legutóbbin a művelődési ház előtti útszakaszt tudták felújítani, de előtte a Deák utca végét, ami kapcsolódott az Akácos utcához.


– Ez utóbbinak a negyedik fázisát építjük a Magyar Falu Programban és a munka már a szegély és a padka részeknél tart. Voltak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatok az Ipari park 1 és 2 . A negyedik pályázati forrása Vidékfejlesztési Program, ami külterületi felújítást támogat – mondta Felső Róbert polgármester.


Forrás: BAON
Fotó: BAON/Márton Anna