Gazdálkodók a Kárpát-medencében: A bezdáni paprika

majort
2022. 10. 28., p – 09:33

Az apróra őrölt fűszerpaprikát nem véletlenül szokták a fűszerek királyának is nevezi, hiszen ez a különlegesség minden jellegzetes magyar étel egyik legfőbb ízesítő anyaga. A nemes növényt a Kárpát-medence déli részén szinte mindenhol előszeretettel termelik, de egyes helyek mégis kiemelkednek a sorból jóminőségű termékeikkel. 


Ilyen hely a vajdasági Bezdán is, ahol a lakosság mindig is előszeretettel termesztett paprikát. A jóminőségű, humuszban gazdag, jól öntözhető földeken a növényt elegendő napfény is éri, ez pedig biztos képlet a kiváló terméshez. Éppen ezért a településen egymást érik a jobbnál jobb paprikatermelők, akik egymás után kapják a különböző elismeréseket. 


A kétezer lelket számláló, többségében még mindig magyarok által lakott faluban a legismertebb parikatermelő a Kiss család. Kissék százötven hektár termőföldön gazdálkodnak és paprikán kívül búzát és szóját is termelnek 30-30 hektáron a fűszernövény ugyanis csak minden negyedik évben ültethető ugyanarra a területre, ezért fontos a vetésforgás. A kereslet az általuk megtermelt mennyiséghez mérten több mint kielégítő, általában minden megtermelt grammot el tudnak adni, mire megérkezik az új termés. 


Megrendelés pedig érkezik távolabbról is, Baranya különböző településeire, Eszékre, Bajára, Belgrádba gyorspostával naponta küldenek termékcsomagot. A jó minőségű termék titka szerintük a kiváló termőföldben és a gondos odafigyeléssel végzett munkában rejlik, amihez elengedhetetlen a kétkezi munkaerő. Kissék ezért 60-70 idénymunkást foglalkoztatnak, akik kézzel szüretelik, tisztítják és törik is a paprikát. Maguk végzik a növény szárítását és őrlését is, annak érdekében, hogy a késztermék kiváló és kifogástalan legyen. 


Munkájukat számos elismeréssel is díjazták már, néhány évvel ezelőtt termékük megkapta Magyarországon az év legjobb fűszerpaprikájának járó díjat, maga mögé utasítva számos kalocsai és szegedi termelő portékáját is. Termékeikkel ízesítik ételeiket a környék híres csárdái is, ezért aki meg szeretne kóstolni egy Kiss paprikát, az legkönnyebbet ott teheti.


Forrás: Tájgazda
Fotó: kisspaprika.com