Élelmiszergazdaság

A kormány minden lehetséges eszközzel támogatja a helyi élelmiszertermelést és a helyi élelmiszerértékesítést – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a bicskei városi piac átadásán. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok minden esetben egy városi, falusi közösség központjai. Ezért minden piac közösségi tér is, mely hozzájárul a városi vagy falusi közösség megerősítéséhez. 

Alaptézis, hogy hagyományosan a növényeket talajban termesztik. A növény növekedésének és végső hozamának szempontjából kritikus a talaj állapota. A mezőgazdasági technológia az elmúlt évszázadban óriási fejlődésen ment keresztül, és most számos olyan tényezőt elemezhetünk, mint a talaj pH-ja, nedvességtartalma, porozitása, tápanyagtartalma és még sok más. A hagyományos rendszer azonban soha nem teljesen hatékony, és a tápanyag- és vízveszteség, valamint a gyomok, a betegségek és a kártevők mindig problémát jelentenek.

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.
Tornóczky-Pásti Krisztina 2019-ban kezdett el Tolna városában kézműves csokoládéval foglalkozni, mikor kiderült, hogy inzulinrezisztens. Ekkor kezdte foglalkoztatni az egészséges csokoládé elkészítésének gondolata. Az idő bebizonyította, hogy kitartó munkával, alázattal sikerülhet olyan terméket előállítani, amely talán csak a tündérmesékben létezett.
A hazai gyümölcstermesztésben komoly hátráltató tényező a szervezetlenség, a zavaros piaci folyamatok, valamint a göngyöleg és a tárolók hiánya. A kis- és közepes gazdaságok emiatt nehezen tudják értékesíteni a leszedett gyümölcsöt. Ezeken a gondokon kíván segíteni az Újfehértón épülő Szabolcsi Alma Centrum.
Magyarországon elsőként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára érhető el egy új, kedvezményes kezességvállalás, amely 2022. július 1-től 2022. év végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében igényelhető.
Maurer Oszkár borászata a Délvidéken, az egykori Dél-Csongrádi (ma Szabadka-Horgosi) borvidéken van, azonban a szőlő nagyobbik része a régmúlt leghíresebb borvidékéről, a Szerémségből származik. A borásznak küldetése az itteni régi dűlők, elfelejtett szőlőfajták felfedezése és újjáélesztése.
2022. június 21.
Az életnek fontos része, hogy megédesítsük a pillanatot. De az nem mindegy, hogy ezt mivel tesszük. A méz, a legtermészetesebb édesítő a világon, csordultig van vitaminokkal, számtalan jótékony hatással is bír, ám mindenféle tartósítószertől, adaléktól mentes. Fontos, hogy boldogan, egy mosollyal kezdjük a napot, a Joy by Honey termékeivel pontosan ezt szeretné elősegíteni. 
Megvalósította álmát, és univerzális méhészetet hozott létre Vizsolyban a többnyire csak Mézes Gergőként ismert Molnár Gergely. Családi vállalkozásuk szinte minden szeglete összefügg a méhekkel, a mézzel.