Élelmiszergazdaság

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Két éve alakul meg Tatán a Forrás Bevásárló Közösség, amely mintegy 30 helyi és környékbeli termelőt fog össze. Herczig Szabolcs ötletgazda elmondta, hogy előrendeléses vásárlás és egy kis helyi termelői piac hibridjeként működik a csoport. – “Helyi és környékbeli termelőkkel dolgozunk együtt, akik heti rendszerességgel szállítják a finomabbnál-finomabb portékáikat, a csaknem 200 vásárlóknak” – tette hozzá.

Nagy Dezső családja már a nyolcvanas években vendéglátással foglalkozott, de 2011 végén olyan irányba változtak az ágazat lehetőségei, ami arra ösztönözte, hogy más lehetőségek irányába nyisson. Végül 2013 nyarán határozta el, hogy méhészkedni szeretne: elvégzett egy tanfolyamot, majd a következő tavasszal elkezdett dolgozni egy tapasztalt méhész mellett. Két év szakmai tapasztalatszerzés után 2017-ben vett 5 méhcsaládot, és berendezett egy telephelyet Cserkúton. Ebben az évben már volt saját méze, amivel be is nevezett a Megye Méze versenyre, ahol akác kategóriában a megtisztelő 3.

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén, szerdán a parlamentben.

Idén is elindította az alma fogyasztását ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az immár ötödik éve megrendezett akcióval a jó minőségű, egészséges magyar gyümölcsre hívják fel a figyelmet.

Mivel idén a valóságban nem lehet karácsonyi vásárt tartani, ezért az Együdben úgy döntöttek, hogy online rendezik meg a hagyományos kaposvári karácsonyi vásárt.

A kaposváriak az elmúlt években már megszokhatták, hogy kézműves termékeket árusító kis bódékkal telik meg a Fő utca és a Kossuth tér. Itt a legkülönfélébb portékákat lehetett kapni a kézműves szappantól elkezdve a kézzel készítette játékokon keresztül a kerámia bögrékig. A helyzetre való tekintettel idén a virtuális térbe költöztek a kis karácsonyi bódék.

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében az Agrárminisztérium (AM), az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM), valamint az érintett élelmiszeripari szakszervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével jövő februárra készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája (DÉS).

A DÉS kidolgozását a magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019 (VIII.1.) kormányhatározat 13. pontja szabta feladatul.

Az ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti. A „Mi lesz az ünnepi vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” jelmondattal indított kampány célja a sertéshúsból előállított termékek vásárlásának ösztönzése.

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert.

Az államtitkár kiemelte, a koronavírus okozta különleges helyzetben fokozott figyelem irányul a higiéniai előírások szigorú betartására. Az ellenőrzés december végéig tart és az ünnepekhez kötődő népszerű termékeket érinti.