Élelmiszergazdaság

Alaptézis, hogy hagyományosan a növényeket talajban termesztik. A növény növekedésének és végső hozamának szempontjából kritikus a talaj állapota. A mezőgazdasági technológia az elmúlt évszázadban óriási fejlődésen ment keresztül, és most számos olyan tényezőt elemezhetünk, mint a talaj pH-ja, nedvességtartalma, porozitása, tápanyagtartalma és még sok más. A hagyományos rendszer azonban soha nem teljesen hatékony, és a tápanyag- és vízveszteség, valamint a gyomok, a betegségek és a kártevők mindig problémát jelentenek.

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Koletán Gergely 2007-ben, mesébe illően, fogta a tarisznyáját, benne a hamuba sült pogácsával, repülőre ült és meg sem állt Dublinig. Dolgozott mosogatófiúként és multinacionális cégnél is. Közben hobbiként a chili szerelmese lett és külvárosi albérletében cserepekben chilit kezdett el nevelgetni, hogy Dublinban a vasárnapi húslevesébe is legyen mit tenni az Erős Pista vagy a nagypapa „cicafarok” paprikája helyett. 
Sorra adják át az új termelői és kereskedői piacokat szerte az országban. Csak a termelői piacok száma néhány év alatt közel háromszorosára, 117-ről 324-ra emelkedett. Kialakításukra és fejlesztésükre az elmúlt években több pályázat is rendelkezésre állt. A Vidékfejlesztési Program részeként közel hatmilliárd forintból építenek, vagy építettek új piactereket. Az agrárminiszter közlése szerint ebből a keretből mintegy 165 kérelmező jutott forráshoz.
Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, melyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd.
A magas minőségük miatt már most megvan az igény a helyben termelt árukra, és a vásárlói bizalom is erősebb irányukban, a kereslet azonban még mindig nagyban függ az ártól és az elkötelezettségtől. Tudatosabban és szívesebben vásárolnak a hazai háztartások helyi terméket a tömeggyártott helyett – derül ki az Innotime Hungary Kft. legújabb felméréséből. 
Az Unióban működő vidékfejlesztési hálózatokat összefogó ENRD célja, hogy a különböző országok mintaprojekteken keresztül megismerhessék egymást. Mostantól az Európai Unió honlapján található mintagazdaságok között kereshetünk rá a Pipitér sajtműhelyre. Idén Magyarországról három vállalkozás került be, ezek egyike az orosházi vállalkozás. 
Az 1994 óta évente megrendezett, az idén Luxembourgban tartott Concours Mondial de Bruxelles (CMB) a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. A nemzetközi borversenyen a vörösbor kategóriában a magyar Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja kapta a legmagasabb pontszámot 2021-ben, ezzel elnyerte a „Grand Gold Medal Revelation Red Wine” díjat.
Kampányt indít a baromfi fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampányt beharangozó sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten elmondta, hogy a baromfiágazatban több mint 2600

A magyar élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez kiemelkedően fontos a digitalizáció és az új technológiák alkalmazásának támogatása – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bábolna Élelmiszeripari Kft. törökszentmiklósi húsüzemében tett látogatásán.