Új piacot adtak át Bercelen

majort
2022. 11. 04., p – 09:44

Október végén ünnepélyesen átadták a helyi termékértékesítést segítő piacot a Bercel központjában, Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében.


A létesítmény a Vidékfejlesztési Program 68 millió forintos támogatásából valósult meg, amelyhez az önkormányzat tíz százalék önerőt is biztosított. A termelői piac közösségi térként és találkozási pontként is funkcionál majd a községben.


A termelői piac átadásán Batta Tibor, a község polgármestere mondott köszöntőt. Ebben kiemelte, hogy a településen az utóbbi években megújult az iskola, az óvoda, a művelődési ház, az orvosi rendelő, valamint inkubátorház és új bölcsőde is épült. Emellett ipari parkkal és árvízvédelmi víztározóval is gazdagodott a község, valamint építési telkeket alakíthattak ki. A VP forrásból pedig egy 21. századi játszóteret is létesíthettek. Mindezekkel sikerült a község lakosságmegtartó erejét növelni.


– A település vezetésének régóta dédelgetett álma valósult meg a termelői piac kialakításával. A tervezéssel Ostoróczky Nóra, berceli építészt bíztuk meg. A falu értékeihez és építészeti alapkövéhez illő tér alakult ki. Az ács szerkezet a hagyományos tornácos portát idézi. A tervezőasszony a piac épületét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építőművészeti doktori iskolájában készülő disszertációjában mestermunkájaként jelölte meg. Tavaly a projekt megvalósításához támogatási kérelmet nyújtottunk be VP-be. Kérelmünket az irányítóhatóság támogatásra méltónak ítélte, így a fejlesztés hatvannyolcmillió forintos forrásból valósulhatott meg kilencven százalékos intenzitással – fogalmazott Batta Tibor.


A polgármester kiemelte, hogy a piac egy jól átgondolt közösségi tér, egy találkozási pont, amely túlmutat a kereskedőn a termelőn, illetve a vásárló kapcsolatán. Mint mondta, ez a piac a helyi adottságokra és elvárásokra épült, lehetőséget teremtve a helyi termelők számára, hogy bekapcsolódjanak a rövid láncú értékesítés folyamatába.


Balla Mihály országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a beruházással a település tovább erősítette a mikrotérségi központ szerepét. Emellett hangsúlyozta, hogy a termelői piacoknak fontos szerepe lehet a jövőben, különösen tekintettel a mai rohanó világra.


Forrás: NOOL
Fotó: NOOL