A Vidék megtartó ereje: a Középkori Templomok Útja Egyesület

majort
2022. 11. 19., szo – 07:12

 


Az Egyesület alapító tagja és titkára Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület idegenforgalmi és fejlesztési referense, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökségi tagja. 2009 óta foglalkozik a Középkori templomok útja tematikus útvonallal, amely 2017-ben elnyerte a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) díjat.  ( http://szszbmfu.hu/Hirek/EDEN-gyoztes-a-templomut-/176) Az utóbbi években elsősorban a Felső-Tisza-vidék kerékpáros turizmusának fejlesztésével foglalkozik.


Az Egyesület által szervezett túrákon általában 20-35 fő vesz részt az ország minden pontjáról. „Egyesületünk túravezetést, szakvezetés és kerékpáros szerviz szolgáltatást biztosít térítésmentesen, továbbá vállaljuk a túrák teljeskörű szervezését és lebonyolítását” – mondta el Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület titkára, aki hozzátette, náluk is van lehetőség kerékpárbérlésre, valamint igény esetén kerékpáros transzfer szolgáltatást biztosítanak.


Főbb céljaik közé tartozik a kulturális örökségértékek tudatosítása, népszerűsítése érdekében tudományos kutatói tevékenység folytatása, ismeretterjesztés, tudományos, művészeti rendezvények, kiállítások szervezése. A Felső-Tisza-vidéken a turisztikai termékfejlesztés előmozdítása, turistaútvonalak, úgynevezett örökségtúra útvonalak kialakítása, működtetése. Hazai és határontúli kulturális örökség védelmének segítése, a hozzá kapcsolódó inventarizáció, adatrögzítés szakmai támogatása. Felkészült idegenvezetők, szakvezetők, túravezetők biztosítása. Kerékpártúrák, kirándulások, táborok, versenyek szervezése a Felső-Tisza-vidék kulturális örökségének megismertetése érdekében. Középkori Templomok Útja Egyesületaktív szerepet vállal az örökségvédelem, a turizmusfejlesztés és a kultúra ápolása területein Magyarországon és a határontúli magyarlakta területeken egyaránt. A Felső-Tisza-vidék határon túli területein, kiemelten az Ukrajnához tartozó Kárpátalján, a jelenleg Romániához tartozó Partium északi megyéiben és a Szlovákiához tartozó Felső-Bodrogközben, a történeti Zemplén és Abaúj-vidék területén vállal aktív szerepet a szervezet. Tevékenységükkel hozzájárulunk a határon túli területek magyar vonatkozású kulturális örökségének megismertetéséhez, népszerűsítéséhez, ezeknek a műemlékeknek a tudományos igényű bemutatásához, a műemlék kutatások dokumentálásához.


Az Egyesület évente számos kiállítást, művészeti rendezvényt szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék természeti és kulturális, elsősorban egyházi örökségének bemutatása. Az örökségnapok szervezésével, elsősorban a helyi közösségek körében szeretnék a térség örökségét megismertetni, jelentőségét tudatosítani. Továbbá szakmai és tudományos rendezvények, study tour-ok, sajtóesemények szervezésével hívják fel a szakmai közvélemény figyelmét a régióra. Az egyesület aktív könyv és kiadvány kiadói tevékenységet végez, mellyel céljuk a térség kulturális örökségének tudományos igényű bemutatása, a legfrissebb kutatási eredmények publikálása, promóciós célú terjesztése. Kiemelt céljuk a fiatalabb korosztály (a „jövő turistái”) figyelmének és érdeklődésének felkeltése a térség iránt, ezért rendszeresen tartanak iskolai keretek között rendhagyó órákat, egyetemi, főiskolai hallgatóknak módszertani előadásokat. Egyik legnépszerűbb programjuk az örökségtúrák szervezése az általuk kialakított örökségtúra útvonalak mentén. A kerékpáros, buszos örökségtúrák, valamint a romtúrák célja, a határontúli és magyarországi kulturális örökség népszerűsítése és megismertetése, a turisták figyelmének felkeltése a térség iránt, a kerékpáros turizmus fellendítése a régióban, a jövedelem generálása a határ térségekben és a határon túli területeken. A romtúrák a buszos és gyalogtúrák kombinációi, amelyen hegyek ormán álló várakat, erdők mélyén megbúvó kolostorromokat fedezhetnek fel velük az érdeklődők. Az általuk szervezett buszos örökségtúrák egy naposak, amely tematikusan, a Felső-Tisza-vidék, a Nyírség és a Zemplén egy-egy területének bemutatását szolgálják. A buszos túrákon a teljes szervezést, az idegenvezetést és a szakvezetést az egyesület tagjai biztosítják. Az örökségtúrák közül a legnagyobb figyelmet a kerékpáros örökségtúrák szervezésére fordítják, mivel a Felső-Tisza-vidék kiváló adottságokkal rendelkezik a kerékpáros túrák szervezésére. 


A Középkori Templomok Útja Egyesület 2022 évben összesen 18 kerékpáros örökségtúrát hirdetett, ebből 10 alkalommal fél- vagy egynapos programlehetőséget kínáltak, 8 túrájuk pedig háromnapos tekerésre invitálja az érdeklődőket. Ezek a Nyírség, a Felső-Tisza-vidék, a Hajdúság, a Zemplén, a Cserehát, a Bükk, a Mátra, sőt idén a Gömör-vidék felfedezésére irányulnak.


A szakvezetőket az egyesületi tagság sorából kikerülő művészettörténészek, örökségvédelmi szakemberek, történészek, geográfusok, néprajzkutatók alkotják. Nekik köszönhetően az élmények mellett sokrétű ismereteket is szerezhetnek a túrán résztvevők.


A túrák során bejárásra kerülő örökségihelyszínek: templomok, várak, várromok, várkastélyok, kastélyok, kúriák, múzeumok, gyűjtemények, irodalomtörténeti emlékhelyek, emlékházak, népi építészeti emlékek, régészeti emlékhelyek, természetvédelmi területek, természeti értékek, ipartörténeti műemlékek.

 

Szerző: Nagy Csilla
Forrás: oroksegtura.hu
Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület