Gazdálkodók a Kárpát-medencében: a hegy mögötti sajtnak nincs párja

majort
2022. 11. 19., szo – 07:15

A drávaszögi Darázson, Izsépen, Márokon és Baranyabánban szinte nincs is olyan utca, ahol legalább egy sajtkészítő ne lenne, de a legismertebb sajtüzem Nagybodolyán található. A manufaktúra tulajdonosa, a Lengyel család már több mint 50 éve tart fejős teheneket, jelenleg 300 marhát nevelnek.


A Drávaszög földrajzi adottságainak köszönhetően igen sokszínű vidék. Déli részén a Duna és a Dráva összefolyásánál elterülő árterületen az emberek halászattal, kertészettel és erdőgazdálkodással foglalkoznak. Ettől kicsit északabbra, a Báni-hegy lankáin élők fő foglalkozása pedig a borászat és a gyümölcstermesztés. A domb északi oldalán viszont nem érik be a szőlő, ezért a lakosság ott évszázadok óta állattartással, azon belül is szarvasmarha és bárány tenyésztéssel foglalkozik. Ezen állatokat leginkább tejük miatt nevelik, hiszen az abból készített sajt nagyon népszerű eledelnek számít a vidéken. Itt él a Lengyel család, akik jelenleg 300 marhát nevelnek. 


A megtermelt tej jelentős részét leadják a környéken üzemelő tejcsarnokokba, de a maradékot saját üzemükben dolgozzák fel. Ez napi ezer liter tejet jelent, amiből többféle kézműves készítményeket is gyártanak. Elsősorban kemény sajtokat, krémsajtokat, lágysajtokat készítenek, de tejfölt és különleges ízesítésű tejtermékeket is gyártanak. Produktumaikat az emberek széles körben ismerik vannak, akik az ország másik végéből is rendelnek belőlük. A sajtkészítés és az állattartás azonban nem könnyű munka. A teheneket naponta kétszer kell fejni, és gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan megfelelő ellátásban részesüljenek, hiszen a legkisebb fennakadás is befolyásolhatja az aznapi tej mennyiségét. Az sem mindegy, hogy az állatok mit esznek, mert a nem megfelelő táplálék hatással lehet a tej minőségére. A legjobb tejet a szabadban legeltetett állatok adják, ezért a teheneiket nyaranta a legelőkön tartják, elvégre az a természetes élőhelyük és ott is érzik magukat a legjobban. Mindez biztosan hozzájárul ahhoz, hogy akik egyszer megkóstolják termékeiket, többé nem akarnak majd máshol előállított sajtot enni.


Forrás: Tájgazda
Fotó: Tájgazda