Héja-Halom manufaktúra

majort
2022. 11. 21., h – 12:01

Megtalálni a helyet ahol Önmagunk lehetünk, harcolva az elemekkel, várni és kivárni - teremteni; - gondoskodni; - begyűjteni; a síkságot megborzolva, a halmok között bújik meg, Héjahalom. Hódmezővásárhely külterületi zártkertjei, ahol otthonát alakította ki Szabó Enikő őstermelő, családtagjai segítségével alkotják a Héja-Halom manufaktúrát.


Hódmezővásárhely külterületén, egy egykori cseresznyés kertben, ahol még Tornyai János festőművész is alkotott nyaranta megpihenve itt- a természet szeretetében, megtalálta a helyet ahol önmaga lehet, földel piszkítja kezét és mezitláb sétál a harmatos fűben, vető - arató emberek boldogságában él itt családjával Szabó Enikő, aki 2019 óta foglalkozik őstermelői tevékenységgel. A kert lehetőséget ad arra, hogy a helyi adottságokat, a fekvést, a különleges mikroklímát és a talajviszonyokat kihasználva, egészséges, vegyszermentes, főleg gyümölcs termékeket állítson elő. Több évet Olaszországban töltött, ahol tovább gazdagította a nagyapai örökséget, olyan kultúrából ,hagyományokból merített, melynek középpontjában, az íz a zamat azaz az „igazi élelem” áll. - “Szimbiózisban élve a természettel csak is így születnek csodák, a magok a palánták sarjadása és a szüret, büszkeséggel tölti meg a szívet, lelket, gazdaggá és boldoggá tesz az elemekkel való kötelék” – mesél élményeiről a gazdasszony.


Lányával közösen megalkották, létrehozták a Héja-Halom manufaktúra márkanevet. Párja pedig kertész/borász szaktudással segít a gyümölcstermesztésben. Beszélgetésünk során beszámoltam a termelői kosár oldal jelentőségéről, a honlap nyújtotta lehetőségekről. Enikő korábban bio boltot üzemeltetett, úgyhogy nagy kedvvel és újító ötletekkel vágott bele a kézműves termékek készítésébe. Portáján többféle gyümölcs, őshonos fajták mint például alma, cseresznye, egres, földi eper, josta, kivi, körte, mandula, málna, naspolya, ribizli, sárgabarack és szőlő is megtalálható. Így változatos alapanyagokból készít lekvárokat, melyek adalék és tartósítószer mentesek. Zöldséges tésztaszószok, szarvasgombás olívaolajat is kínál vásárlóinak szélesítve kínálatát. De zöldségfélékből roppanó savanyúságot és a fermentált színes népség is lassan kostólásra kész. Kihasználta a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése tárgyú felhívás támogatását, melyből kutat fúratott, kisgépeket vásárolt, öntöző rendszert alakított ki illetve a lekvárokhoz üvegeket, címkéket készítettek. Fontosnak tartja a helyi termékek lokális értékesítését. Vásárokon, fesztiválokon vesz részt és termékei hamarosan elérhetőek lesznek online felületen is.


A Héja-Halom manufaktúra termékei, pompázó színükkel és érett zamatukkal is tükrözik ékességét a vidéknek. Aki minőségi összetevőkből, kézzel készített, helyi terméket keres, rálelt az ÉTELRE."


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt