Erdei játszóteret és fitneszparkot is kialakítottak a gödöllői Arbo Parkban

majort
2022. 12. 04., v – 13:47

A Pilisi Parkerdő egyik legizgalmasabb és leglátogatottabb turisztikai központja a gödöllői erdészeti arborétum, azaz az Arbo Park, melynek megújultak a turisztikai szolgáltatásai, a beruházások értéke csaknem 90 millió forintot tett ki.


Erdei fitneszparkot létesítettek tucatnyi sporteszközzel, nyújtósorokkal, tológéppel, padokkal, kombinált bordásfallal, has- és hátpaddal. Új erdei játszóteret alakítottak ki, valamint felépítettek egy mobil színpadot, elhelyeztek közel ötven pad-asztal garnitúrát, illetve esőbeállókat telepítettek.


A Gödöllői Erdészeti Arborétum telepítését 120 évvel ezelőtt, 1902-ben kezdték meg az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác rendeletére. Eredeti célja a hazánkban nem erdőalkotó fafajok – elsősorban a talajmegkötő fenyőfélék – honosítása volt, azonban 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet új tudományos programot indított a területen. Kifejezetten erdészeti-tudományos célú növénygyűjtemény jött létre, melynek különlegessége, hogy a fajokat nem izoláltan találjuk meg – mint más arborétumokban –, hanem a velük kialakult társulásokban, természetes környezetükben.


Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdei fenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. A kutatásokra ma is aktívan használt területen százötvennél is több erdőtípus, úgynevezett „erdőkép” található.


Az Arbo Park fejlesztése egy nagyobb beruházássorozat része. A Pilisi Parkerdő nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket valósított meg teljes területén, így Gödöllőn és a Gödöllői-dombságon kívül a Budai-, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben vagy a Gerecse nyugati részén is. Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Pilisi Parkerdő