Göncruszkán termelt olajtököt dolgoz fel egy családi vállalkozás

majort
2022. 12. 09., p – 12:24

Magyarország észak-keleti, régiójában, Göncruszkán és környékén termel olajtököt Thuróczy Tibor és családja.  Példaértékű a család hozzáállása, hiszen a sokak szerint elmaradott, elhagyatott régió az övék, de ők maradnak, itt szeretnének boldogulni.  


17 évvel ezelőtt – első gyermekük születéskor - úgy gondolták, hogy a burgonyatermesztés alacsony jövedelmezősége miatt, váltaniuk kell, s kipróbálnak egy új – a környéken addig nem igazán ismert – növény termesztését, s ez volt az olajtök. Első évek a szakmai tapasztalatlanság, a kezdetleges eszközeik miatt nehezek voltak, a betakarítást más gazdálkodó segítségével tudták csak megoldani. Mára azonban önerőből vásárolt eszközöknek, a folyamatosan fejlesztett tudásuknak köszönhetően elmondható, hogy sikeresen termelnek, maguk végeznek a vetéstől kezdve az értékesítésig minden munkát. Büszkék arra, hogy önerőből sikerült két tökmagbetakarító kombájnt, háron szárítóasztalt, valamint mosót készíteniük. 


Az összetolt, sorokban álló olajtököket ősszel a kedves olvasók is megtekinthetik, melyből a magokat kiszedik, megmossák, megszárítják, majd nagyzsákos kiszerelésben értékesítik. A munkában a gyerek is részt vesznek, ahogyan iskolai elfoglaltságaik engedik. A betakarítást viccesen családépítő tréningnek, kikapcsolódásnak is szokták nevezni.


2021 tavaszán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a magokat nem csak értékesítenék, hanem fel is dolgoznák olajnak, krémnek illetve lisztnek. A tőlük egészségtudatosabban élő országokban a tökmagolaj fogyasztásnak kultúrája van, s ezt szeretnék ők is a magyar étkezési szokásokba bevezetni. Terveik megvalósításához Széchenyi Újraindítási Likvid Hitelt vettek fel, létrehoztak egy feldolgozó helyiséget, vásároltak egy présgépet, egy őrlő gépet, egyéb eszközöket, 2021 ősz közepére összeállt minden, majd megkezdték a tökmagolaj préselését. 


Decemberben jelentek meg először termékeikkel vásárokban, azóta számos termelői piacon részt vettek. Termékeik értékesítésében a helyi kereskedelmi boltok – akik fontosnak tartják az hazai, kistermelők által megtermelt, visszakövethető, egészséges termékek értékesítését – is segítségükre vannak. 


Miért éppen az olajtökmag? 


Mert az olajtökmag valódi egészségbomba. Gazdag B,C,D és E-vitaminokban, folsav, magnézium, vas ásványi anyagokban, valamint nagy százalékban tartalmaz „egészséges” telítetlen zsírsavakat. Nem véletlenül a gyógyszeripar egyik alapanyaga. Előnye, hogy héj nélküli így fogyasztásakor nem szemetelünk. Náluk jelenleg natúr, sózott, pirított ízesítéssel kaphatóak, 100 illetve 500g-os kiszerelésben. Napi fogyasztásra mennyiségi korlát nincs,  önmagában illetve krémlevesekre szórva is kiváló.


Azonban aki nem szeret tökmagot ropogtatni, annak ajánlják a tökmagolaj fogyasztását. A hidegen préselt tökmagolaj olyan töménységben tartalmazza a vitaminokat, hogy napi 1-2 evőkanálnyi is elegendő.


Mi jut eszünkbe először a tökmagolajról? 


Az emberek nagy részének a prosztata, a prosztata-rák megelőzése jut eszébe, pedig ezen kívül számos jótékony hatása van:

  • magas linolsavtartalmának és E vitamin tartalmának köszönhetően javul a bőünk ellenállóképessége, fokozódik a sejtek regenerálóda
  • húgyúti fertőzések, felfázások megelőzésére is. 
  • terhesség idején a magzat idegrendszerének egészséges fejlődésére
  • magas cinktartalom miatt a prosztata-gyulladás, prosztata-rák megelőzésére

Tökmagolajuk hidegen préselt, így hasznos vitaminokat jobban megőrzi, mint a melegen préselt. Az olajat felhasználhatjuk salátákhoz, krémlevesek (tökmagkrémleves, sárgaborsókrémleves) húsok pácolásához, de akár reggelente a joghurtunkba is tehetjük. Figyeljünk arra, hogy kissé zöld színt az ételnek, ami akár jótékony is lehet.


Vevőik számára legnagyobb különlegesség a tökmagkrém, melyet nem ismernek, mégis ez a legkedveltebb, mert mindent tartalmaz, ami a tökmagban van, ugyanakkor változatosabb krém formájában, mely kenyérre kenve, salátákra, süteménybe egyaránt használható.


Egy másik érdekesség, a tökmagőrlemény


Tökmagból állítják elő a tökmag őrleményüket, mely búzaliszttel keverve szénhidrátcsökkentő. Finom és színe miatt érdekes, zöld színű palacsintákat, pogácsákat lehet belőle sütni, de akár húsok planírozásához is használható.


A tökmagolaj préselésével egyidőben elkezdték a hidegen préselt napraforgóolaj gyártását is. Ezen termékükre is jellemző, hogy 100%-ban napraforgót tartalmaz, hozzáadott adalékoktól mentes. Olajaik illatán érezni a napraforgó illatát és ízét. Ez az idősebb korosztály számára a régi emlékeket idézi fel, melyet nekik sokszor élmény hallgatni, hiszen jó érzéssel tölti el a termelőt, hogy termékeik kiváló minőségét dicsérik.


Jövőre vonatkozó hitvallásuk


A háború, a gazdasági válság az embereket takarékoskodásra kényszeríti, de ők és sokan mások úgy gondolják, hogy nem mindegy mit eszünk. Ennek érdekében repce, mák, barackmag olajjal szeretnének termékválasztékukat bővíteni, illetve terveik között szerepel, hogy tökmagot különböző ízesítésekkel bevonják (pl: tejcsoki, kókusz, fahéj), ehhez azonban még további gépek beszerzésére van szükség. 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: buffalobill.hu