Termelők és kézművesek

A Zirc központjában kialakított fedett vásártéren 2022 májusában tartottak először a régi idők hagyományait követve termelői és kézműves vásárt. A piac első évében a kitartás eredményeként egyre több lett az árus és a vevő. A második évben, 2023-ban még több. A harmadikban, idén nem is kell tavaszig várni az újranyitásra.
2024. január 8.
Fóris Anna és Ödön négy gyermekük mellett önellátó családi gazdaságot vezetnek, zöldségközösséget látnak el és szaktanácsadással is foglalkoznak. Emellett fix ágyásos technológiát alkalmaznák a minél jobb virágzásért. Pátkán háromezer négyzetméteren gazdálkodnak biomódszerekkel, mobil ólas baromfitartást folytatnak.
2013-ban egy merész álom valósult meg a szőnyi Öreghegyen, ahol egy családi kezdeményezésből megszületett a Tövis Porta. Az ültetvény középpontjában a homoktövis áll, amely már kezdettől fogva meghatározó eleme a termelők mindennapjainak. Az elmúlt évtizedben a Tövis Porta nemcsak ültetvényként, hanem a helyi közösség egyik fontos kulturális és gasztronómiai pontjaként is ismertté vált.
„Friss tojások közvetlenül tőlünk! Vásárolj tőlünk, és élvezd a természetes ízeket!” – olvasható a még csak a húszas évei végén járó Filek-Vartek Vivien szórólapján. Vajon miért kezd egy fiatal lány tyúktartásba?
Rangasz Dávid medgyesbodzási méhész a Dávid Méhészet ügyvezető tulajdonosa. Mára már közel 120 méhcsaláddal dolgozik. Alapvetően a fő profilja a szántóföldi növénytermesztéssel kezdődött, gépi bérmunkákkal. Több generációs családi gazdálkodásban ismerkedett meg a mezőgazdasággal, gazdaságuk 2019 óta családi gazdaságként működik.
Idén is megrendezik a „Magyarország Étele” versenyt, mely 2025-re új kategóriával bővült. A szervezők számolnak a kistermelők versenybe szállásával. Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében.
Legelésző lovak és szürkemarhák, tikkadt szöcskenyájak muzsikája délidőben. Az őszi puszta színeinek varázsa, vonuló madarak szárnyalása, a természet szívverése. De mindenekelőtt csönd és nyugalom a háborítatlan pusztában. Mindez megélhető egy Ópusztaszer mellett épült, majd évszázados tanyán.
A gyermekek világa tele van szeretettel, gondoskodással és egyedi pillanatokkal. Az „Anya Alkot” vállalkozás pontosan ezt az érzést tükrözi minden egyes termékében. A 2020-ban indult márka története nem csupán egy vállalkozás elindításáról szól, hanem egy szenvedély kibontakozásáról, amely egy édesanya kreativitásán és kitartásán alapul.
Ha van piac, kiszámítható a fürjtartás, ugyanakkor nagy baj, hogy az emberek fejében prémium élelmiszerként van jelen. A házaspár férfi tagja, Molnár Miklós Budapestről került Zalába, felesége, Szerencse Szilvia pedig balatonfüredi.
A Fruskó egy békéscsabai kisvállalkozás, ahol szívvel-lélekkel készítenek természetes, szójaviaszból készült illatgyertyákat és egyedi ásványékszereket. A tulajdonost Bálint Fruzsinának hívják és mindig is arra vágyott, hogy valami olyat alkothasson, ami szebbé teheti mások mindennapjait.