Elit Méz és Levendula Sziget Tiszalúcon

majort
2024. 04. 21., v – 12:43

Egyszer volt hol nem volt valamikor a  2000-es évek elején élt két teljesen átlagos, huszonéves fiatal, akik ott álltak a nagybetűs élet kezdetén és az iskolát elvégezve mégsem tudták azt, hogy pontosan mi is az ő útjuk. Nagyon sok dolog érdekelte őket számos területen ki akarták magukat próbálni, de kevés pénzzel a zsebükben  nem volt egyszerű akkoriban sem egy működő vállalkozást kitalálni, létrehozni.  Akkor még nem is sejtették, hogy a méhészet ilyen fontos szerepet fog betölteni nemsokára életükben.

Csörsz Zita tulajdonos, méhész mesélt nekünk a kezdetektől napjainkig.

Mi is az az Elit Méz és a Levendula Sziget, hogyan is született meg a vállalkozásotok?

Mindig is nagyra tartottuk, felnéztünk azokra, akik valamit alkottak, létrehoztak a saját két kezükkel.

 A természet szeretete, az alkotás vágya, valamint nem utolsó sorban a pénz keresés reménye hajtott addig, mígnem  nekivágtunk a "kalandnak".

Két év munkahely melletti tanulás és spórolás után megvettük első méhcsaládjainkat 24 évvel ezelőtt.

Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű főállás mellett egy méhészetet fenntartani, de fiatalok voltunk, tele energiával, ambícióval, nem rettentünk el. Tudtuk, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. Reméltük, hogy tudunk majd félretenni pénzt a közös jövőnkhöz, beletanulhatunk egy ősi szakmába, amit oly áhítattal és figyelemmel kísértünk már egy ideje.

A családban egyikünknek sem volt méhész felmenője  így nem volt egyszerű a tudás megszerzése. Mivel már fiatalon is sok baráti kapcsolatot ápoltunk, így nem volt kérdés hogy nagyon jó ismerősünk és mesterünkhöz, Csizmadia György méhész barátunkhoz forduljunk, aki megtanította nekünk a szakma rejtelmeit.

Hol gazdálkodtok? Miért különleges a terület?

Méhészetünk Tiszalúcon, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kesznyéteni Tájvédelmi körzetének peremén kapott helyet. Ez a terület számos természeti értékkel rendelkezik, amelyet méhészeti szempontból rendkívül értékesnek találtunk.

Tavasztól őszig számos növénykultúra megtalálható, biztosítva a méhcsaládok dinamikus fejlődését, valamint az ebből adódó változatos nektárforrást.

Ez a hely hozta a hozzá fűzött reményeket,  a családok nagyon jól érezték itt magukat, így nem volt kérdés, hogy növeljük a családok létszámát.

Az évek folyamán szépen gyarapodtak a méhecskék, az elszántságunk  is töretlen volt, így mindenképpen véghez akartuk vinni terveinket.

Most jelenleg 65 méhcsaláddal dolgozunk, főállás mellett. Így jutottunk el oda, hogy piacra is kerülhet már a termékünk.

Szépen lassan elkezdtük kidolgozni, hogyan  zárjuk palackba ezt a természet adta csodát, így 2017-ben megszületett  az Elit Méz és a hozzá tartozó arculat is. Készen lett a terv, meg lett a címke, valamint a szórólapok készen álltak az Elit Méz népszerűsítésére.

Úgy gondoltuk a nehezén túl vagyunk, de ekkor jöttünk rá ,hogy a legnehezebb rész még hátra van. Ugyanis ezeket a termékeket el is kell adnunk. Következő feladat a sok közül, hogy kitaláljuk merre induljunk az  értékesítés útján.

Milyen nehézségekkel találkoztatok?

Sokan kérdezték, hogy nekünk miért nem jó a felvásárló, aki hordóban elviszi  a mézet kifizeti és semmi gondunk nem lesz vele. Persze mi is éltünk ezzel a lehetőséggel is, hiszen ilyen mennyiséget nem tudtunk üvegekbe zárva értékesíteni. De mi  nem elégedtünk meg  ezzel,  mi ettől többet akartunk, mások akartunk lenni, mint a többiek. Alkotni akartunk, így a nehezebb utat választottuk és elkezdtünk fesztiválokra, piacokra is  járni.

Tárgyalásokat folytatni kisebb-nagyobb cégekkel, házhoz szállítani, mindig alkalmazkodni az igényekhez, kérésekhez.

Mostanra eljutottunk oda, hogy csak magunkra számíthatunk most már  nem csak kalandvágyból kell nekünk megteremteni  a piacot.

Az elmúlt két év nem volt könnyű és még mindig küzdünk a világpolitikai helyzet miatt kialakult piac megváltozásával. Teljesen megszűnt a hordós tételben való felvásárlás nehéz helyzetbe kerültünk. Nincs B Terv, hogy majd elviszi a felvásárló.

Most érezzük azt igazán, hogy jó döntés volt  létrehozni az Elit Mézet így közvetlenül a fogyasztót szolgáljuk ki. El tudjuk magyarázni mennyire fontos az, hogy magyar termelőket támogassanak, jó minőségű magyar mézet kell fogyasztani. Hiszen ne feledjük Magyarország kiemelkedő minőségű méz kicsiny hazája, és nem utolsósorban kedvezőbb áron is tudják venni a termelőktől a közvetlen találkozás miatt.

De nem adjátok fel…sőt…

Hol kisebb, hol nagyobb sikerrel zártunk egy-egy évet, de a kitartásunk töretlen, tele vagyunk célokkal.

A tavalyi év folyamán úgy gondoltuk, hogy fejlődnünk kell, lépni egy szintet és megállni a helyünket a piacon és új  projektbe kezdtünk. Egy 2000 tőből  álló  levendulás kertet hoztunk létre Tiszalúc külterületén,  a  Holt-Tisza partján. Ezen a nagyszerű tulajdonságú 0.5 hektáros telken került kialakításra a Levendula Sziget.

2023 júniusában megrendeztük első levendulaszüretünket, aminek nagy sikere volt. Több távolabbi településről is ellátogattak hozzánk, hogy a tiszalúci levendulából szedjenek egy csokorral. A  megmaradt virágokból illóolaj lepárlására került sor.

Termékpalettánk kibővült, már nemcsak méhészeti termékek, hanem levendula illóolaj levendulavíz, morzsolt szárított levendula szirom, levendulás akácméz, levendulás

illatviasz is kapható. 2024 júniusában is sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és levendula imádót Tiszalúcra a II. Levendula szüretünkre (részletek a Facebook oldalunkon Levendula Sziget néven).

Mik a jövőbeni elképzeléseitek?

A jövőbeli terveink  között szerepel egy apiterápiás ház kialakítása a  Levendula szigeten. Ezzel a fejlesztéssel beteg embereken tudunk segíteni a méhek által termelt gyógyhatású levegővel. 

Köszönjük a vásárlóinknak az eddigi bizalmat, számíthatnak ránk a jövőben is ,valamint azoknak is akik elolvasták ezt a pár sort és erőt merítenek belőle ,hogy ne féljünk az álmainkat megvalósítani még ha nehéz út vezet is odáig.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Tóth Ágnes