Továbbadni évszázadok tudását: a Zala Megyei Népművészeti Egyesület

majort
2022. 12. 10., szo – 13:15

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult meg az Országos Népművészeti Egyesület tagszervezeteként, majd 1990-ben önálló jogi személyiségű egyesületté vált. Alapító tagjaink felismerték, hogy a tárgyalkotó népművészet hagyományait közösségi továbbtanítás formájában lehet biztosítani.


1998-ban megkapták a „Kiemelkedően közhasznú” civil szervezet besorolást. Jelenlegi taglétszámuk: 239 fő. Történetük, szakmai életük elválaszthatatlan az országos népművészeti mozgalomtól, amely a 70-es évek elején túl akart lépni a népművészet „vitrin” kultúra jellegén. A hagyományok megőrzésében közösségi továbbtanítás jelentőségét vallják, a tudatos újratanulásnak és tanításnak a feltételeit teremtették meg, amikor a Velemi Alkotóház példája nyomán 1982-83-ban megépítették a Kézművesek Házát, melyet a mai napig folyamatosan önerős munkával bővítenek. 


Hosszú évek munkája nyomán mára megteremtődtek az önálló kézműves műhelyek feltételei, ahol jól felszerelt körülmények között történik az oktatás a fazekas-, fafaragó-, szövő-, textiles- és kovácsműhelyekben. Az Egyesület szakmai bázisa a ház működésének. A Kézművesek Háza, mely városi fenntartású, regionális működésű, példás együttműködést bonyolít a 34 éves civil szervezettel, melyet Önkormányzati, testületi dokumentumok szavatolnak. 


A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 34 éve a Kézművesek Házában bonyolítja le képzési tevékenységét. Nyári alkotótáborainkban, valamennyi szakágban oktattunk és oktatunk: gyapjú- és vászonszövés, nemezelés, hímzés, viseletkészítés, csipkekészítés, népi játék – népi ékszer készítés, kosárfonás, gyékénykötés, csuhéfeldolgozás, fazekasság, bőrtárgy-készítés, fa –csont - szaru faragás és díszítés. A 34 év alatt az ország minden részéből tanítottak képzéseinken a legkiválóbb szakemberek. A zalai népművészek kiválóságai pedig a többi megyében tanították a zalai pásztorhagyományokat, zalai hímzéseket, csipkekészítést, nemezelést. 


Színvonalas képzéseink nyomán az egyesület legkiválóbb tagjai kiváló eredményeket értek el országos szakmai kiállításokon és pályázatokon. A közösségi összefogás folyamatos jellemzője maradt az egyesület életének, mely megnyilvánult a megyei, regionális, országos rendezvények lebonyolításában és a közösségi alkotások létrehozásában.

 

Forrás: Zala Megyei Népművészeti Egyesület
Szerző: Kaj István
Fotó: Kaj István