A Szennai Skanzen a hagyományok őrzője

majort
2022. 12. 11., v – 12:24

Zselic szívében, Kaposvártól 8 kilométerre található a Szennai Skanzen. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező intézmény a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével segíti a népi hagyományok jobb megértését, visszatanítását és mai használhatóságát.


Az országban harmadikként, 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu közepén, a közösség aktív részvételével jött létre. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét. Az épített örökség megóvásáért és hiteles áttelepítéséért a múzeum 1982-ben elnyerte a rangos Europa Nostra-díjat.


A múzeumban öt lakóház és gazdasági épületei, három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint a mezőgazdasági gépeknek helyett adó gépszín látható.


A Skanzen 2013 óta működik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként. A múzeum gyűjtéseivel, kutatásaival részt vállal Somogy megye sokszínű (többnemzetiségű és vallású) kulturális örökségének megőrzésében, sokoldalú közzétételében, a széleskörű hozzáférés biztosításában, valamint a települések társadalmi és kulturális fejlődésében. 


Az intézmény a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével segíti a népi hagyományok jobb megértését, visszatanítását és mai használhatóságát, hozzájárul a magyar kultúra hazai és nemzetközi szintű népszerűsítéséhez.


A Szennai Skanzen működése során az oktatási, ismeretátadási szempontokat mindig kiemelt feladatként kezelte, ennek részeként hozták létre a „Zselici oskola” projektet. Ismeretátadási programjaik élményszerűek, interaktív formában biztosítanak hozzáférést a múzeumban őrzött tudásanyaghoz és kulturális értékekhez. A Szennai Skanzennek informális oktatási helyszínként kiemelt szerepe van a tehetséggondozás és a társadalmi felzárkózás területén is.


A „Zselici oskola” projektben olyan foglakozásokat, foglalkozássorozatokat dolgoztak ki, amelyek a hagyományos tudás XXI. századi hasznosíthatóságát modellezik, a környezettudatosságra nevelést szolgálják, valamint a hagyományos praktikus tudás (vissza)tanításával a lokális közösségek helyben maradását és a vidék fenntartható fejlődését segítik. A programba nyolc oktatási intézményt vontak be, a diákok különböző tematikájú témanapon, szakkörön, foglakozás sorozaton és táborban vehettek részt. A szakkör és a tábor során a diákok megismerkedhettek a helyi kézműves mesterségekkel és a kemenceépítéssel, a témanapon a természeti környezet és a népi kultúra egymásra hatásával foglalkoztak a gyógynövények és a fás legelők kapcsán, a foglalkozássorozatokon pedig különféle tematikájú múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. 


A skanzen a téli hónapokban is szeretettel várja a látogatókat.

 

Forrás: Szennai Skanzen
Szerző: Tardi Csaba
Fotó: Szennai Skanzen