Őrizzük hagyományainkat: Szent Család-járás Kalocsán és a környékbeli településeken

majort
2022. 12. 20., k – 12:23

A szentcsalád-járás szokás a 20. század közepén született, melynek lényege, hogy a szálláskereső Szent Család tiszteletére 9 család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a Szent Családnak illetve a Szent Családot ábrázoló képnek szállást adjanak. 


A Szentcsalád-járás alkalmával a képet a pap szenteltvízzel megszenteli, megáldja. A soron következő család már készen áll a szentkép fogadására, házioltárral, mécsessel illetve gyertyával készülnek. Amikor a szentkép az új családhoz érkezik, a háznép letérdel, és közben megfelelő imádságokat mondanak. A képet a házi oltárra helyezik, meggyújtják előtte a mécsest, amely addig ég ott, amíg a képet másik családhoz nem viszik. Közben pedig éneklik a karácsonyi énekeket. A házbeliek napközben is felkeresik a képet, hogy fohászkodással üdvözöljék. A kilencnapos ájtatosság után a kép visszakerül a templomba, vagy esetleg egy jámbor lélekhez, aki jövő adventig vigyáz rá. 


A korábbi évekhez hasonlóan az idei esztendőben is helyt ad Kalocsa a Szent Család járásnak, többek között a termelői vásár programsorozat részeként. December 15-től minden este összegyűlnek az asszonyok és énekelve, imádkozva szállást kérnek a Szent Családnak különböző helyszíneken, szociális otthonokban, kápolnákban, templomban és a Hagyományőrző házban. Az érdeklődők így bekapcsolódhatnak ebbe a felelevenített népszokásba, megismerhetik a kilenced-járás imáit, szent énekeit, ebben egy kis füzet segíti a résztvevőket, melyet az idei évben adott ki a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület. A környező településeken mai napig él eredeti formájában ez a szokás. Részt vesznek a kalocsai rendezvényen azok a szállási asszonyok is, akik megőrizték ezt a szokást. Kettős cél vezérli a hagyományőrzőket, amikor eredeti népviseletben újra élik a szentcsalád-járás szokását, szeretnék megőrizni és továbbadni ezt a szokást, oly módon, hogy bevonják az ájtatosságba mindazokat, akik mindezt hosszú évek óta gyakorolják és azokat is, akik szeretnék megismerni mindezt. Továbbá szeretnék erősíteni a környező településeken és Kalocsán élő emberek közötti kapcsolatot ily módon is. Hirdetve a szeretetet, békét, összefogást minden jószándékú emberrel.


Az adventi időszakban nem szokás mulatozni, táncmulatságot rendezni, a visszafogottság jellemzi ezt az időszakot, inkább csak egy-egy karikázó erejéig fognak össze a lányok, asszonyok, tiszteletben tartva minden ősi szokást, de hódolva a népdalok, néptánc lépések szeretetének. Sokat tanulhatunk őseink szokásiból, többek között azt, hogy az ünnep méltóságát mennyire tisztelték. Hosszú készülődés előzte meg például a Karácsonyt is, gondoljunk az Adventi időszakra. Nem az anyagi háttér dominált, hanem a lélek felkészülése a szeretet befogadására.


Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Megaport