Marcsi kosarából

majort
2022. 12. 21., sze – 11:19

Hazánkban a mézeskalács készítés és fogyasztás kiemelt időszaka az Adventi és a Karácsonyi Ünnepkör. Marcsi vagyis Ágoston Mária, több mint 10 éve készít mézeskalácsot, melyekre a művészi igényesség és egyediség jellemző.


A mézeskalács több hazai település értéktárában is szereplő, különleges formájú és díszítésű sütemény, amely készítésének fő időszaka az Adventhez és a Karácsonyi Ünnepkörhöz kapcsolódik. A hódmezővásárhelyi Ágoston Mária, már több mint 10 éve készít mézeskalácsot, mely tevékenység teljesen önálló munka. Ezt azért fontos kiemelni, mert férjével, Forró István fazekassal, népi iparművésszel közösen dolgoznak a helyi fazekas hagyományok ápolásán, melyben Mária a kerámiák festését végzi. A kezdetek során kihívás volt számára a megfelelő minőségű tészta és díszítő massza elkészítése, de a fontos volt neki a saját stílus kialakítása. A kerámiafestő múltjából meríteni tudott, a díszítő motívumokat és a színeket illetően is. Ritkán készít díszítést natúr tésztára. A tészták színezésekor kedveli a zöld, a bordó és a fehér szín használatát. Kedvencei a nemzeti színben létrehozott virág minták. 


2015-ben az a megtiszteltetés érte, hogy férjével közösen részt vehettek a Milánói Világkiállításon, és képviselhette a hazai és helyi mézeskalács készítést. Az elmúlt időszakban elsősorban a fazekasság, majd a mézeskalács készítés kapcsán is, szoros kapcsolatba került, kerültek erdélyi kézműves egyesülettel és kézművesekkel. Tagjai a Szatmárnémetiben működő, Borókagyökér Egyesületnek, melynek keretében, a közelmúltban tartott oktatást, kurzust felnőttek számára, a mézeskalács készítés gyakorlatáról. Persze a szűkebb hazában, a Szegeden működő, a Napsugaras Dél-Tisza menti Népművészeti és Kulturális Egyesületnek is tagja. A Délvidéken, Vajdaságban is tartott már képzést, ahol 30-40 fő számára mutatta meg, a mézeskalács készítés fortélyait. Jövőre eléri a nyugdíjkorhatárt és terve az, hogy intenzívebben kezd foglalkozni a mézeskalács készítéssel és bízik benne, hogy tudását, itthon is be tudja majd mutatni és át tudja majd adni.


Marcsi kosarából, művészi igényességgel megformázott és festett mézeskalácsok kerülnek ki, melyek különleges gasztronómiai hagyományt és értéket képviselnek.
 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Ágoston Mária