Nincs karácsony szaloncukor nélkül

majort
2022. 12. 22., cs – 09:47

A szaloncukor a karácsony meghatározó kelléke, évtizedek óta elengedhetetlen édessége az ünnepnek. A nagy gyártók termékei mellett számos kézműves szaloncukor fellelhető manapság. Kovács Eszter Lentiben készíti a hagyományos édességet a vásárlók nagy örömére.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint évente közel 3500 tonna szaloncuktot vásárolnak a magyar fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben. Az üzletekben a karácsonyt megelőző hetekben már elérhetők a különféle ízesítésű szaloncukrok. Az utóbbi években egyre többen keresik a minőséget. Idén ezek kilós átlagára 10 ezer forint körül alakul. Persze ennél olcsóbban is vásárolhatunk szaloncukrot, főleg, ha figyeljük az akciókat, vagy belefutunk egy-egy internetes készletkisöprésbe. 


Az árak márkánként eltérőek, 300 grammos kiszerelést találunk már 1300 forintért is, a legtöbb viszont 2500 és 3500 forint között, fölött van, ami 7-9000 forint kilós átlagárat jelent. Aki nem elégszik meg a hagyományos fajtákkal, talál a piacon vegán, paleo és bio szaloncukrot is. Ezen extraságok közt akad olyan, melynek 100 grammos kiszerelése 2000 forint. Egy magyar háztartás évente körülbelül egykilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokis. 


Egyes cukrászdákban kézműves szaloncukrot is készítenek az ünnepekre. Kovács Eszter, a lenti Desszert Művek tulajdonosa háromféle édességet ajánl idén: narancsos-gesztenyéset étcsokiba mártva, cukormentesen, valamint mákos-marcipánosat szilvával, illetve ruby csokis-kókuszos szaloncukrot mandulával. Mindegyik más ízélmény, mint a nagyüzemben gyártottak, ám mivel adalékmentesek, csak rövidebb ideig tárolhatók el. A kézzel, jó minőségű alapanyagokból készített szaloncukor sem olcsó, de ezeket nem is a fára felakasztani veszik, hanem díszdobozban ajándékba. 


Kovács Eszter termékei kézműves csomagolásba kerülnek, a cukrok színes papírja retró hangulatot, a 40-es korosztály gyerekkorát idézi.


A szaloncukrok gyönyörű és ízletes mellett torták és sütemények is kikerülnek műhelyéből kiváló minőségű alapanyagokból. A Desszert Művek kézműves cukrászatról bővebben a facebook oldalon olvashatnak.


Szerző: Kaj István
Forrás: zaol.hu
Fotó: zaol.hu