Mikóháza történelmi pincesora, ahova télen is érdemes ellátogatni

majort
2023. 01. 01., v – 09:04

A magyar-szlovák határ mentén, Sátoraljaújhelytől egy kőhajításnyira, mindössze 10 kilométerre, a Bózsva-patak mellett fekszik Mikóháza. Az őskori leletek tanúsága szerint a csiszolt kőkorban ezt a területet már hasznosította az ember, de a falu története a Mikó család megtelepedésével kezdődött. 


Egy 1273-ból való rendelet tanúsága szerint Kun Erzsébet királyné adta birtokul élete fogytáig egyik hű emberének, Mikónak.


A török betörés és a hódoltság másfél évszázada alatt a települést nem érintették a hadi események, így a 16. és 17. században a törökök által meghódított és zaklatott déli területekről jelentős számban költöztek menekülők erre a vidékre, ám a Rákóczi szabadságharc eltiprása után – a félelem miatti elszökések, elűzetések mellett – óriási elvándorlás történt a körzetből. Helyükre nagy számban érkeztek Ruszin nemzetségűek, később néhány német telepes család, majd az 1790-es évek elején megjelentek az első zsidó családok is.


Az 1720-as években Mikóháza új gazdát kapott, ekkor telepedett le itt a Komáromy család, tagjai két évszázadon át játszottak a falu életében meghatározó szerepet. Napjainkra Mikóháza rendezettségével, szép fekvésével, jó levegőjével kedvelt turisztikai célponttá vált, ahol a környező erdőségek remek kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az oda látogatók és az ott élők számára.


Mikóházán két helyszínén is találhatók pincék: a remetei pincesor a Remetére vezető út emelkedő szakaszán, a pincék nagyobbik fele pedig a Hegyalja úton található, a 95 pince egy része már a 19. század végétől áll, de van köztük 2-300 éves is.


A borház nélküli, kőből épített bejáratú pincék jellegzetes háromszög farkasfogként díszítik a domboldalt.


A II. világháború helyi eseményeinek idején a lakosság jelentős része ezekben húzódott meg. A község értékeinek megóvása, hagyományainak megőrzése érdekében, a Műemléki Felügyelőség 1961-ben hat épületet jelölt meg műemléki jelleggel. Ezek között szerepel a hegyoldalban lévő 95 pincéből álló népi jellegű pincesor. A pincesor 2011-ben teljes felújításra került melynek köszönhetően a bor-és pálinkaturizmus fellendítése megvalósíthatóvá válik a településen.


A pincékben a helyi Palack-hegyen termett szőlőkből bor készül. Bár a pincesor nem része a tokaji borvidéknek, ennek ellenére a borok tokaji jellegűek.


Ez a kiinduló pontja a Fekete-hegyi kilátóhoz vezető tanösvénynek, ahonnan parádés kilátás nyílik a környékre.


Forrás: Csodálatos Magyarország/ Halász Gabi
Fotó: Hatvani Anikó