Rózsa kertészet fejlesztése Újszentivánon

majort
2023. 01. 02., h – 08:21

A Szeged környéki települések közül, Újszentivánon is tevékenykednek olyan kertészek, akik rózsák nevelésével foglalkoznak. Az itt élő Balog Dánielné és családja, magas törzsű rózsákra specializálódott, mely virágkertészeti munkához igénybe vette a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztési támogatását.


A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése országszerte sok-sok kistermelőnek, gazdálkodónak adott lehetőséget arra, hogy mezőgazdasági és/vagy élelmiszeripari tevékenységét fejlessze. Ezen támogatási forma forrását használta fel az újszentiváni Balog Dánielné, aki családjával közösen, magas törzsű rózsák nevelésével foglalkozik. A család 2009 óta folytatja kertészeti tevékenységét, jelenlegi kertjükben az éves kapacitás, mintegy 2500 tő. Mivel a gazdálkodáshoz szükséges gépek és bizonyos eszközök hiányoztak vagy elavultak ezért döntött úgy, hogy fejlesztésbe kezd. A tervek szerint egy használt, négy kerék meghajtású erőgépet, egy ekét, egy oldal kiemelő ekét, és pneumatikus ollót szereznek be. 


Mindezt azért, hogy a rózsatermesztés feltételeit javítsák, az egyes munkaműveletek elvégzését felgyorsítsák. A beszerzések megvalósulása után, csökken az egyes munkaműveletekre, például talajművelésre, metszésre, rózsatövek kiemelésre fordított idő, így gyakorlatilag növekszik a kapacitásuk és a versenyképességük is. Végső céljuk, hogy növeljék a rózsatermesztés területét, így biztosabb megélhetést nyújthasson családjuk számára.

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Balog Dánielné