Továbbadni évszázadok tudását: a Novaji Remélők Egyesülete

majort
2023. 01. 12., cs – 10:31

Novaj kistelepülés, ahol összetartó és tenni akaró emberek élnek. A hagyománytiszteletnek köszönhetően a Novaji Remélés az 1800-as évek közepétől évről évre összehozza az embereket. Az egyedülálló néphagyományt, üzenetét és mozgató erejét elismerték, így 2016-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került.


A remélő menet és az idelátogató érdeklődők száma évről évre nő. Ahhoz, hogy a télűzés napja mindenki számára élvezhető legyen és maradandó élményt nyújtson, számos ember fáradtságos munkája szükséges. Rengeteg fiatal érdeklődik a novaji hagyományok iránt, akik számos jó ötlettel szeretnék a novaji rendezvényeket színesíteni. Továbbá a Novaji Remélésben nem kizárólag a legényeknek és férfiaknak van meghatározó szerepe, hanem a leányoknak is, akik népviseletben, szalonnával, kolbásszal, borral várják a kormozókat. 


A Novaji Remélők Egyesülete abból a célból jött létre, hogy segítse az új ötletek megvalósítását, emellett a novaji hagyományokban érdekelt embereket egy közösségbe tudja szervezni. Az Egyesület feladatának tekinti továbbadni mind azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a Novajhoz köthető hagyományokról tudni kell. 


A remélés a farsang végéhez köthető téltemető, tavaszváró, alakoskodó szokás a községben. Lényege, hogy egy ál-lakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végig járják a falu utcáit csörömpölés, zeneszó közepette, bemennek a lányos házakhoz bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében.


A menetben részt vevők száma nem kötött, ám vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák mint például drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, melyek jelenléte nélkülözhetetlen.


A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Az esemény elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető. Továbbélésében és mai virágzásában fontos szerepet játszott régen a helyi iskola, ma egyesületek, önfeláldozó, hozzáértő személyek.


A remélők ruháinak elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig.


Szerző: Jámbor Dénes
Forrás: Novaji Remélők Egyesülete
Fotó: Jámbor Dénes